loading...
Издвајамо Русија

ШОЈГУ ПОТВРДИО: Русија шаље „Адмирала Кузњецова“ у Средоземно море

Ради повећања могућности руске Ратне морнарице у Средоземном мору планирано је слање носача авиона „Адмирал Кузњецов“, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„У овом тренутку руску групу бродова у источном делу Средоземног мора чини најмање шест војних бродова и три-четири брода за логистику из састава свих флота. Ради повећања борбених могућности планирано је да се у њен састав укључи група носача авиона са крстарицом ’Адмирал Кузњецов‘“, рекао је Шојгу.

Шојгу је објаснио да је „у циљу реализације националних интереса и због подршке мира у 2013. години обновљено стално присуство руске Ратне морнарице у источном делу Средоземног мора“.

„Подсећам да је 1967. године боравак у овом региону пете оперативне ескадриле омогућио да се не дозволи разбуктавање оружаног арапско-израелског конфликта и наставила да буде важан ограничавајући фактор за непријатељске акције против Совјетског Савеза“, рекао је Шојгу. Он је нагласио да ће „реализација националне поморске политике у оперативно важним регионима светских океана и обезбеђење регионалне и глобалне стабилности помоћи и планској обнови флоте“.

Извор:rs.sputniknews.com