Издвајамо Свет

ШОК У НЕМАЧКОЈ: Ангелу Меркел напуштају сви ближи сарадници

Ангела Меркел (фото:ЈуТјуб)

Свађа због избеглица унутар немачке демохришћанске Уније ЦДУ/ЦСУ ескалирала је до те мере да је председник Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Хорст Зехофер данас канцеларки и председници Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Ангели Меркел запретио прекидом односа и неподржавањем њене кандидатуре на парламентарним изборима 2017.

Loading...

„Ми нећемо одустати од захтева за увођењем годишње границе броја избјеглица од 200.000. Ради се једноставно о нашим принципима“, рекао је Зехофер у разговору за „Шпигл онлајн“.

Зехофер је објасио да трајне свађе унутар Уније ЦДУ/ЦСУ штете демохришћанима, али и додао се ради о томе како поново придобити поверење бирача. Подсећа се да немачка канцеларка Меркел чврсто одбија увођење горње границе за прихват избеглица, образлажући да границе нису потребне пошто се број избеглица ионако смањио.

Зехофер је нагласио да без договора о избеглицама он неће гостовати ни на страначком конгресу ЦДУ у децембру, на којем би Меркелова требало да буде потврђена као председница странке.

У зависности од подршке странке, Меркелова ће одлучити о поновној кандидатури за дужност канцеларке. Зехофер је исто тако довео у питање долазак Меркелове на страначки конгрес ЦСУ, што је вишедеценијска традиција.

„Ако Ангела Меркел дође на страначки конгрес ЦСУ, а ја на конгрес ЦДУ, упркос томе што се наша политика миљама разилази, то би имало разоран учинак по углед Уније (ЦДУ/ЦСУ)“, рекао је Зехофер у интервјуу који ће у целости бити објављен у штампаном издању часописа „Шпигл“ у понедељак.

Хина подсећа да је ЦСУ, који представља демохришћанску опцију у Баварској, док је у остатку земље заступљен ЦДУ, од самог почетка избегличке кризе највећи противник отворене избегличке политике Меркелове, због чега је однос између двеју сестринских странака доведен на најнижи ниво у историји.

ЦСУ је недавно објавио документ у којем се, осим горње границе за прихват избеглица, тражи и знатно пооштравање услова за добијање азила.

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...