loading...
Издвајамо Православље Русија Свет

СРАМОТА! — Британци вређају Путина и православље: Путин шпијунира НАТО са Свете горе!

Британски новинар приметио софистициране антене и тањире на Атосу.

Новинар Спектатор Џереми Норман изнео је запањујуће тврдње да руски председник Владимир Путин користи Свету гору као шпијунски центар.

Британски портал је објавио репортажу са грчког полуострва, у којој се новинар чуди тамошњим обичајима, али и отвара ново поглавље “теорија завере“.

“Управо сам се вратио са једног од најтајнијих места на свету. Морао сам да затражим визу месецима унапред и да им пошаљем фотокопију пасоша. Нема начина да путем дођете до овог места, то можете само одређеним бродовима где полицајац проверава вашу визу у пасошу. Приватни бродови морају да буду далеко од обале и никако не могу да пристану. Виза је валидна само три ноћи, морате да букирате сваку ноћ унапред и не можете да будете више од једне ноћи у једном месту. Дневно се издаје свега десет виза“, пише Норман, а преноси Б92.

Додаје да су “жене ту увек забрањене и да то правило и даље постоји“.

“Сви грађани овог места су исти, сви носе идентичне црне одоре дугачке до земље и није им дозвољено да се брију. И погодите шта? Ова држава се налази у западној Европи… Мали број људи је чуо за Атос и још мање их је посетило. Изузетак је Владимир Путин. Он је овде био 2006. године и у мају ове године. Он је пришао православној цркви после година које је провео као агент КГБ и вероватно као атеиста. Он зна колико Руса верује и Свету фору користи као пропагандно оружје. Он даје новац руском манастиру Пантелејменосу, који има око 70 монаха и собе за неколико стотина“, додаје Норман.

Према његовим речима, Путин је створио “несвету алијансу са православном црквом како би себи обезбедио њен благослов“.

“То иде у прилог имиџу модерног цара који повезује цркву и државу. За верујуће, Света фора је центар вере, њихов Рим, место где ватра њихове вере налази везу са рајем. Атос је једна од ретких теократских држава, уз Иран и Ватикан. Лакше је доћи до Ирана и Северне Кореје. Како морате да проводите сваку ноћ у другом манастиру много времена губите у путу. Атос је део Грчке, значи и део Европске уније, али ту нема слободе кретања и једнакости полова. Манастири су веома стари, велики број њих је грчки, постоји један српски, руски и бугарски. Речено нам је да руски новац у великој мери финансира полуострво. Да ли Руси имају тајни план? Зашто је Путин заинтересован за ову затворену, ауторитарну заједницу? Многи Руси долазе овде, али сам сазнао да људи избегавају одговоре на питања о улози Руса овде. Изгледа да се ради о нечему много дубљем и тајнинем. Можда Руси користе Атос као шпијунско место које је лоцирано недалеко од прве линије одбране НАТО. Приметили смо софистициране антене и пријемне тањире“, наставља Норман.

Затим је покушао да образложи своју теорију завере.

“Да ли је одговор у значајном стратешком положају Атоса? Близу је границе Турске, мореуза Дарданели и рај за руске војне бродове који долазе из базе са анектираног Крима. Ако Турци одлуче да блокирају своје мореузе, ово би могао да постане руски Гибралтар. Европска унија и Грчка морају да одговоре, да ли су били део разговора монаха и Путина? Да ли Европска унија зна и дозвољава цену коју Атос плаћа заузврат руском новцу?“, остаје упитан и у чуду новинар Спектатора.

Извор: Ало / Спектатор
loading...