Издвајамо Србија

СРПСКИ ЏЕЈМС БОНД ТВРДИ: Тек сад почиње шпијунски рат између СРБИЈЕ и Хрватске!

Фото: Јутјуб
loading...

Бивши обавештајац Божа Спасић изјавио је за „Индекс“ поводом хапшења хрватског обавештајца да је на помолу шпијунски рат на Балкану.

Данас ухапшени хрватски шпијун у Београду, терети се да је радио за хрватску Војно безбедносну-обавештајну службу и да је током протеклих месеци, па чак и година, у Београду и Србији прикупљао податке који би његовој служби, дакле, ВСОА-и, били од посебног интереса, наводи „Индекс“.

Хрватски портал „Index.hr“ наводи да се ухапшени наводно у последње време бавио са официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла да покрене кривичне поступке због дела почињених током Грађанског рата од 91.-95. године и организацијом и односима у српској војсци, а под мерама својих српских колега налази се већ месецима.

„Српске службе већ неко време прате дотичног и прикупљају информације о њему. Познато је где се тачно налазио, у којим местима уз границу, са својим колегама с хрватске стране и са киме је све био у контакту“, каже „Индексов“ извор.

Хрватски портал истиче да информације којима „Индекс“ располаже, наводно су прилично сличне онима које има Божа Спасић, некадашњи радник обавештајних служби Југославије и који је од 1993. до 2007. године водио детективску агенцију.

Данас је у пензији, али је потврдио информације према којима српска служба већ неко време „одрађује“ хрватског колегу, али у свету агената, то није никакав спектакл.

„Уобичајена пракса је да су службе домицилне земље упознате с агентуром страних земаља на својој територију, у смислу да знају тко су и што тачно раде. На тај начин могу им ‘додавати’ информације за које процењују да би њихове земље могло да занима и то су игре без граница. Међутим, оваква јавна хапшења могу само да значе да је тај агент једноставно, у нашем жаргону, ‘потрошен’, да је одрадио своје, и да више нема смисла ‘чувати га’“, рекао је Спасић за Индекс и објаснио како је према његовим информацијама хрватског агента ‘одрадила’ српска Контраобавештајна служба те како су упознати и са свим његовим сарадницима.

„У том смислу, можемо очекивати још хапшења, хапшења особа које су сарађивале с данас ухапшеним агентом“.

Међутим, Спасић је уверен како је данашњим хапшењем „започео шпијунски рат на Балкану и како тренутак целе акције није нимало случајан“.

„Потпуно је извесно да можемо да очекујемо хапшења српских агената у Хрватској; то је логичан след. Али, оно што је важно у целој овој причи је тајминг. Српске власти овим су само наставиле своју актуелну политику и ово је, у том смислу, одлично темпирано, за тренутак кад су односи такви какви јесу. Подсетићу вас да је Србија недавно пријавила ЕУ како Хрватска на њу врши агресију…“, закључује Спасић.

Ухапшеном је одређен притвор и прети му од три до 15 година затвора, наводи хрватски портал.

 

Извор:Индекс

Loading...
loading...
loading...