Издвајамо Србија

СТАТУС САРАЈЛИЈЕ ЗАПАЛИО ИНТЕРНЕТ: Да вам објасним ШТА ЈЕ РАТ!

Фејсбук статус Елдина Курбашића из Сарајева који је објављен јуче привукао је пажњу људи из читавог региона

Loading...

Курбашић је на свом Фејсбук профилу послао јасну поруку свима који тензије на Балкану виде као прилику за подгревањем старих нетрпељивости и позивају на насиље, или још горе – нови рат!

Он је приказао сурово огољену слику рата, без украшавања и изјава великих вођа било које стране. Није писао о рату из угла историје, већ из искуства обичног човека баченог међу крв, шрапнеле и туђе интересе.

Његово “ратно упутство за почетнике” преносимо у целости.

Рат за почетнике (из угла војника):

Пошто се дигла кука и мотика патриота и родољуба свих врста, са свих меридијана и паралела, свих боја партијских књижица и имовинских картица, призивају се ратови, фронтови… Ред је да се подијели знање, чиста емпирија, ништа преписано.

– родитељи гледају брдо са прозора како га девастира хиљаде граната, а знају да си ти горе у акцији. Док то гледају моле Бога да се жив вратиш, па по цијену и да останеш инвалид. Само да си жив.

– не мора те погодити метак или гелер да би те убило у борби. Убија и детонација тако што ти од бласт удара попуцају органи. Први симптоми су губљење свијести и повраћање крви.

– вратиш се из акције са терена па добијеш дужност да одеш супрузи и мајци твог друга, те његовој двогодишњој кћери да им кажеш да им је муж, син и отац погинуо. Препоручено имати таблу седатива са собом да им одмах даш, али оне врисну у плач одмах када те виде са двојицом другова, јер сасвим сигурно немаш осмијех на лицу. Онда се обавезно на пар тренутака замислиш и претпоставиш како би твоји реаговали на ту ситуацију.

– размјена мртвих. Е то је посебна дисциплина психолошког сјебавања. Преврнеш 120 лешева да би нашао тијело рођака. Нећу даље у детаље улазити.

– откријеш да је крвоскок из феморалне артерије око пола метра висине када је метак/гелер покидају, а ти стављаш длан другом човјеку на њу, док му другом руком вадиш његов језик из гркљана да се не угуши у шоку који наступа одмах.

– имаш око 10 секунди да другу зауставиш шиштање из плућа пробушених гелером (пнеумотораx). Ако немаш првог завоја и оне његове гумене овојнице, може и целофан од кутије цигара помоћи.

– брзина гелера је око 1 км у секунди, лети неправилном путањом око властите осе, неправилног облика од вишеслојног одлива метала, врелине око 200°Ц и кида ткиво, кости, вене и артерије у дјелићу секунде.

– мишја грозница: Ако си се у земуници и навикао на пацове величине мачке, док лежиш гледаш их како ходају по најлону изнад тебе, на болест која се зове мишја грозница, а врло је честа код војника у рововима, твоји бубрези се на њу неће сасвим сигурно навикнути.

– црногорично дрво пуца само од себе на температури од око -17°Ц док си ти на стражи.

– оно кад вам из Хитне савјетују да се вишеслојно облачите, добија сасвим нову димензију када мораш мјесец дана, а некад и више, бити тако обучен у блату до кољена.

– када мораш занемарити нутритивне вриједности маргарина којег добијеш на кришки хљеба за доручак и са њим намажеш своје војничке чизме, јер ти је прече у снијегу имати сухе ноге у чизмама него пун желудац.

– бајонет се не носи да би клао некога већ да се укопаш у ледену и тврду земљу на некој чистини (у сулудом јуришу у који те је послала команда у којој сједе хохштаплери и дилетанти) у року одмах када те поклопи непријатељска артиљерија.

– непријатељски снајпериста је досаднији од било којег комарца.

– оружје ти увијек сухо МОРА бити! Нема оно водоотпорни цертификат као поједини мобители данас.

– навала адреналина када те држе у карантину пред акцију је константна и јача је око 845 пута него она у тренуцима твог првог сексуалног искуства.

Има тога још, али мислим да је и ово довољно да свим усијаним главама који би да ратују поручио: Не призивајте ратове ако нисте све ово и још десет пута оволико спремни да поднесете, ви и ваши синови.

Извор:Блиц

Loading...
loading...
loading...