loading...
Издвајамо Свет

СВИ ТРЕНИРАЈУ СТРОГОЋУ НА САД: Иранска морнарица принудила амерички брод да промени курс!

Брод иранске морнарице принудио је амерички војни брод да промени курс када му се приближио у Персијском заливу, преноси агенција „Ројтерс“ позивајући се на војне изворе у Сједињеним Америчким Државама.

Према подацима агенције, инцидент се догодио 4. септембра. Ирански брод приближио се америчком на растојању од око 90 метара. Амерички брод три пута је покушао да контактира са иранском страном преко радија, али није добио одговор.

Пентагон сматра да је понашање иранске стране „небезбедно и непрофесионално“. За сада нема других детаља. Раније су се САД жалиле на низ сличних инцидената са иранским војним бродовима и чамцима.

Један амерички званичник изјавио је да је од јануара било 31 оваквих приближавања америчких и иранских бродова.

„Ово су инциденти који носе у себи ризик ескалације, а ми не желимо никакву ексалацију“, рекао је портпарол Пентагона Питер Кук новинарима прошлог месеца. „Наши бродови се у том делу света налазе већ годинама“.

Почетком године два патролна брода америчке морнарице упловили су у иранске воде у Персијском заливу. Чланове посаде притворила је револуционарна гарда и умало је изазвана међународна криза усред иранских нуклеарних преговора.

Ирански министар одбране генерал Хосеин Дехган бранио је поступке Техерана тврдећи да ће извести слична пресретања онолико често колико је потребно.

„Уколико неки страни брод уплови у наше воде ми га упозоравамо“, изјавио је Дехган прошлог месеца за агенцију „Тасним“. „А ако је у питању инвазија, ми се супротстављамо“.

Извор:rs.sputniknews.com
loading...