loading...
Издвајамо Русија

ТЕЖАК УДАРАЦ САД-у, СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Русија постала највећа нафтна сила, откривен највећи извор нафте на свету!

Кремљу се очигледно прилично посрећило, а сигурно нико није био срећнији од руског председника Владимира Путина, јер је Роснефт јавио да је откривено читаво богатство нафте, које ће напунити руске кофере са најмање 900 милијарди долара, ако не и више.

Велике количине сирове нафте су пронађене у делу Карског мора у Арктику, чиме би овај регион могао да постане највећи произвођач сирове нафте, чак већи и од Мексичког залива. Саопштење је дао Игор Сечин, главни и одговорни компаније Роснефт, који је два дана пловио на руском истраживачком броду до места које је данас откривено јавности.

Једина особа која би могла бити срећна колико и Путин је власник Ексон мобила, пошто је управо та највећа америчка енергетска компанија пронашла нафту. С друге стране, он не може да буде толико срећан јер америчке компаније имају рок до 10. октобра да престану са радом на Арктику услед новоуведених санкција од стране Америке.

То значи да за њих неће бити прихода од прикупљања и производње сирове нафте, односно америчка компанија ће изгубити милијарду барела нафте (око 120 милијарди литара) што је можда и више него што се налази у Мексичком заливу.

Да би дочарао колике су размере овог открића, Блумберг каже да је „Универзитетскаја, геолошка структура која се копа, величине града Москве и довољно велика да садржи бар 9 милијарди барела нафте, односно богатство које вреди око 900 милијарди долара према данашњим ценама“.

Једини начин да се дође до копа је четвородневно путовање од Мурманска, највећег града северно од Арктичког круга. Све ће морати да се испоручује – радници, залихе, опрема – за пар месеци копања, а затим ће морати да се евакуише пре него што зима заледи море. Чак и током кратког арктичког лета, флота ће бити потребна да се лед задржи подаље од платформе.

Нажалост, Ексон вероватно не дели одушевљење јер је Обама нагласио да све западне компаније морају да зауставе операције у Русији иначе ће осетити бес департмана за правду. Они сада имају две опције: да игноришу Обамина наређења (нешто што у последње време сви раде), или да се одрекну нечега што је вероватно највеће нафтно откриће у последњој деценији.

Било како било, једна држава ће се сигурно смешити: Кина, јер данашње откриће просто означава да Русија мора некоме да прода свој финални производ, а тај неко ће највероватније бити Средње краљевство.

 

 

Извор:Wебтрибуне.рс

loading...