loading...
Издвајамо Русија Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Русија се спрема за битку за Арктик!

Сфера одговорности Руске северне флоте обухвата заштиту суверенитета земље и њених економских интереса у зони Арктичког океана.

У том циљу, флота има на располагању не само моћне површинске бродове, подморнице и авионе, што је чини најснажнијом од четири руске флоте, него и знатну копнену компоненту у облику две моторизоване бригаде са пушкама, анализира Соутхфронт

Недавни сукоби у Украјини, Сирији и Јемену су показали да су копнене снаге крајњи гарант војног успеха, и иако би се било који сукоб на Арктику водио углавном са поморским и ваздушним снагама, пресудна улога би ипак пала на копнену компоненту. Због тога Северна флота има знатну копнену силу на раполагању.

200. независна моторизована бригада је конвенционална јединица са једним тенком и три моторизована пушчана батаљона, са великом артиљеријом, противвазушном одбраном и борбеном инжењерском подршком намењена углавном за операције на руском копну у циљу заштите база поморске и ваздухополовне флоте против напада НАТО-а.

На далеком северу, Русија се граничи са земљом НАТО-а, Норвешком, која је домаћин честих међународних вежби алијанси јединица специјализованих за подручје Арктика, укључујући и Британске краљевске маринце.

Подижући ниво тензије, шведски званичници су недавно изјавили да очекују да буду ангажовани у великом конвенционалном сукобу у року од само неколико година и да су заинтересовани за проширење сарадње са НАТО-ом и можда за чланство у алијанси, а чак и неутрална Финска је разматрала чланство у НАТО-у у последњих неколико година.

У најгорем случају, однос снага на северу би се брзо могао окренути против Русије.

Одбрана руског земљишта од конвенционалног напада НАТО-а није једина брига. Постаје јасно да ће Арктик ускоро постати борбена арена за превласт и контролу над ресурсима овог богатог региона, баш као што је Блиски Исток постао у последњих неколико година.

Стога се руске оружане снаге припремају да одиграју своју улогу у назирућем сукобу. 80. посебна моторизована бригада која је активирана у јануару 2015. године и постављена у граду Алакурти, може се такође користити за исту сврху као и 200. бригада, али њена организација, опрема и вежбе указују на нешто другачији главни задатак. 80. бригада је такође намењена испуњењу улоге пројектовања силе упоредо са флотом Северне поморске пешадијске јединице.

Док је главни задатак поморске пешадије амфибијски напад против одбрамбене непријатељске обале, 80. бригада је опремљена и обучена не за насилни улазак, већ за продужене самосталне операције далеко од пријатељских база на многим острвима и архипелага Арктичког дела, као што су Нова Земља, Земља Франца Јожефа, и Спитсберген, ослањајући се углавном на ваздух и море за попуњавање резерви.

Она би могла играти обе улоге, и одбрамбену, штитећи кључну руску војну инфраструктуру као што су аеродроми и радарске станице са раним упозоравањем против специјалних операција бомбардовања НАТО-а, и нападајућу улогу онемогућавањем слетања НАТО-а на било коју спорну површину Арктика.

Недавне вежбе бригаде укључивале су блиску сарадњу са Северном флотом по питању искрцавања поморског десанта бродова, који су коришћени за превоз својих јединица до удаљених делова за вежбање. Стратешки услови мобилности и потреба за радом у екстремним условима са ограниченом логистичком подршком значи да је 80. бригада лакше опремљена од конвенционалних моторизованих јединица.

Она нема тенковски батаљон, а њени пушчани батаљони су постављени на МТЛБ гусеничарске оклопне транспортере који имају добру покретљивост на снегу и тундрама. Она тренутно тестира широк спектар специјализоване опреме, укључујући и зимске униформе погодне за проширене операције у изузетно хладним условима поларних ноћи, моторне санке, теренска возила, зглобне багер носаче специјално дизајниране за снежне операције и другу опрему посебно прилагођену арктичким условима. Њено особље, које садржи висок проценат војника, такође прима специјализовану обуку за арктичко ратовање.

Недавна вежба је укључивала њене војнике извиђачке чете који користе псе и јелене као превозно средство током симулираних операција иза непријатељских линија, што указује да бригада има значајне могућности за специјалне операције.

Ова виско специјализована јединица представља важну војну способност која доприноси конвенционалном застрашивању Русије. Крајња мера њеног успеха у тој улози може бити та да никада неће морати да се користи да испуни своју додељену борбену улогу против правог противника, који ће уместо тога бити приморан да се бави питањима везаним за Арктик кроз нормалан преговарачки процес.

 

 

Извор: Webtribune.rs