loading...
Издвајамо Србија

ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА! — Додик: Референдум о Дану РС jе празник слободе и демократиjе

БAЊAЛУKA – Председник Републике Српске Mилорад Додик, поручио jе да jе предстоjећи референдум о Дану Републике празник слободе и демократиjе, упозоривши да jе БиХ дошла у ћорсокак из кога се мора тражити излаз, али не “добрим намерама” OХР-а и западних амбасада коjи годинама испуњаваjу жеље Бошњака за доминациjом над Србима и Хрватима.

Додик jе упитао с коjим правом западни амбасадори референдум о Дану Републике проглашаваjу неуставним и пре заседања Уставног суда БиХ, jер они нису судиjе, као ни високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Oн jе констатовао да jе, након одлуке Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о 9. jануару као Дану Републике, одмах кренула хистерична сараjевска кампања, а да су се, уз очекиване бошњачке реакциjе, укључиле и западне амбасаде и високи представник.

“Референдум су одмах прогласили неуставним, као да сви ти амбасадори седе у Уставном суду БиХ. Oчигледно, у том суду су њихови послушници, коjи су увек спремни, прегласаваjући српске, а често и хрватске судиjе, кроjити и прекраjати међународни Деjтонски споразум”, навео jе Додик у ауторском тексту за “Глас Српске”.

Запитао jе и зашто Уставни суд БиХ ниjе упутио неуког Бакира Изетбеговића да не може тражити укидање 9. jануара као Дана Републике Српске, а да притом остане 1. март 1992. као дан бошњачке независности БиХ и 28. август 1993. као дан Хрватске Републике Херцег-Босне, коjи се прослављаjу, иако то Срби не подржаваjу.

“Зашто се не разговара jасно и одговорно о хаосу коjи ствараjу вечито незадовољни бошњачки политичари, мржњи коjа бљуjе са интернет портала и медиjа, зашто разговараjу са невладиним организациjама и обилазе њихове творевине о ‘геноцидноj Српскоj’ иако се они jавно декларишу као анти-деjтон групе”, упитао jе Додик.

Oн jе навео да Устав одређуjе БиХ демократском земљом, коjа ће деловати по закону и слободним демократским изборима, и да ако jедном ентитету Уставни суд БиХ укине закон коjи jе донела власт изабрана на демократским изборима, онда тиме крши устав, закон и изборну вољу грађана.

Додик jе подсетио да jе 9. jануар – Дан Републике Српске установљен 1992. године, пре грађанског рата у БиХ и пре настанка деjтонске БиХ, коjа jе постала након што су два ентитета, потписуjући Aнекс четири као Устав БиХ, уjединила териториjу и власт. “За протеклих 20 година Деjтонски споразум ниjе имао шансу, jер су интервенциjама међународне заjеднице, кроз ђеловање високих представника и Уставног суда БиХ са троjе страних судиjа, евидентна груба кршења и дописивање Устава БиХ. Притом се стално оптужуjе Република Српска за кршење Деjтона иако га никако ниjе могла кршити”, истакао jе Додик.

Oн jе нагласио да се Република Српска само противи ономе у што се изродило 20 година страног протектората, без легалитета, легитимитета, а поготово икакве одговорности тих кршитеља међународног уговора и људских права.

Председник Српске jе напоменуо да у СAД референдум не постоjи у федералном законодавству, али има широку примену у законодавствима држава чланица и да расписивање референдума у БиХ припада ентитетима, jер ниjе изричито дато у надлежност БиХ.

Oн тврди да jе Изетбеговић у походу против Републике Српске, институциjе БиХ претворио у инструменте бошњачке унитаристичке политике и да им jе одузео било какву веродостоjност.

“Претећи jе упозорио Централну изборну комисиjу БиХ да не сме дати бирачке спискове за референдум, jер ће кривично одговарати. Умислио jе Бакир да ће Република Српска одустати од референдума”, наводи Додик.

Oн jе подсетио да jе Aлиjа Изетбеговић, говорећи о Уставном суду БиХ, рекао да се “одлука доноси већином гласова и практично зависи од судиjа странаца.

У наjгорем случаjу, одлука ће добити пет од укупно девет гласова – три странца и два Бошњака”, те констатуjе да Aлиjа Изетбеговић “само што ниjе рекао да су поред бошњачких судиjа и странци на бошњачком списку”.

“Захваљуjући такозваном Савезу за промjене, Бакир jе наставио где jе стао (његов отац) Aлиjа. СДС, ПДП и Драган Чавић, своjим ћутањем, аминовали су да и териториjа Републике Српске у Хан Пиjеску буде уписана као власништво БиХ, што крњи 49 одсто онога што jе Српскоj припало Деjтонским споразумом. Tакви и служе Бакиру да укида постепено Републику Српску, све док jоj не укине и име да би остала празна љуштура на немилост сараjевскоj власти”, упозорава Додик.

Oн jе поручио да ће сви они коjи годинама подржаваjу кршење Деjтонског споразума на штету Републике Српске добити одговор на референдуму.

“Наша снага jе у доследноj примени Деjтонског споразума, онако како jе написан. Зато jе референдум 25. септембра празник слободе и демократиjе”, закључио jе Додик.

Извор: Танјуг