Издвајамо Свет

„АМЕРИКА И РУСИЈА већ воде два рата, а трећи је скривен и тек ће да ЕСКАЛИРА“

Нови председник САД биће четврти који ће се суочити са руским председником Владимиром Путином и изазовом одвраћања Кремља који је често спремнији од Беле куће да предузме ризик и пројектује моћ, наводи данас Ројтерс, уз подсећање да су две земље сукобљене по питању Сирије, Украјине и сајбер простора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поједини садашњи и бивши амерички званичници тврде да Бела кућа није разумела Путинову огорченост деценијом након краха Совјетског Савеза, док руски председник сматра да је Запад претекао Русију када је пала.

Поврх тога, званичници упозоравају да САД немају много утицаја на курс демократије у Русији, нити на њену спремност да употреби силу у Сирији, Украјини или другде како би остварила своје циљеве.

Резултат би, кажу критичари, могло бити погоршање ситуације у Сирији, даља нестабилност у Украјини и немогућност те земље да се приближи ЕУ, уз опасност од погоршања стања у областима као што су контрола наоружања и неширења нуклеарног оружја, који су били стубови сарадње током хладног рата.

„За Путина и већину руског руководства, свет је игра са нултом сумом – један играч губи у мери у којој други играч добија“, објашњава Ендрју Вајс из Карнегијеве задужбине за међународни мир.

Он сматра да ће руски председник тешко променити своје ставове пре председничких избора у Русији 2018, „у атмосфери у којој Путинова домаћа политичка судбина зависи од спољног непријатеља, односно САД“.
Истовремено, један амерички званичник наговештава да је Путин спреман да силом спроведе оно што је наумио док Бела кућа, уплашена америчким ратовима у Ираку и Авганистану, то није.

„Администрација никада није разумела како су се ослабљен Путин и многи Руси осећали због 1990-их, нити колико су решени да поврате оно што сматрају местом у свету које Русији с правом припада, а камоли на шта је Путин све спреман како би то остварио“, наводи неименовани званичник.Путин ће, сматра он, тако поступати све док не наиђе на озбиљан отпор што се, указује исти званичник, до сада није догодило.

У очима многих садашњих и бивших званичника САД, Сирија је случај у којем то нарочито долази до изражаја при чему, како тврде, Бела кућа тек треба да одлучи шта ће следеће урадити, али малобројни очекују да ће председник Барак Обама променити стратегију у својим последњим месецима на положају, наводи британска агенција.
Два америчка званичника кажу да Бела кућа за сада не разматра увођење додатних санкција Русији.

У понедељак је Путин суспендовао споразум са Вашингтоном о уклањању плутонијума који се користи за израду оружја, наговестивши да је спреман да употреби нуклеарно разоружање као нову „монету за поткусуривање“ у споровима са САД, примећује Ројтерс.

Још једно поље на којем САД одмеравају опције јесте скривени рат у сајбер простору који је већ у току са Русијом, а могао би да ескалира са погоршањем односа, додаје британска агенција.
Неименовани амерички званичници наводе да су се руске обавештајне службе умешале у изборни процес у САД, док Кремљ то пориче, а Вашингтон је у дилеми како да формулише одговор.

Што се тиче политике у стилу хладног рата као што је употреба економских санкција да би се ослабила руска економија или, пак, распоређивање трупа НАТО у балтичким земљама и Пољској како би се Русија застрашила, можда она временом уроди плодом, закључује Ројтерс, наводећи речи неименованог званичника који каже да „са Русима нема решења на брзину“.

Извор:Танјуг