Занимљивости Издвајамо

АТЕНТАТОР НА ТИТА: Још као дете сам сматрао да је Тито био оличење зла, ево како смо покушали да га смакнемо..

Несуђени свештеник Радош Стевлић је уместо крста и молитвеника у руке узео оружје и пре пола века кренуо у борбу против Јосипа Броза Тита и комунизма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао за телевизију Прва, још када је био дете, сматрао је да је оличење зла био Тито.

“Тито је био нека врста Зевса, врхунски бог који је био недодирљив. Мислим да је комунизам био најгори систем владавине од Адама и Еве”, рекао је Стевлић.

Он наводи да се 1944. године догодило нешто што је променило ток његовог размишљања, а то је и оптужба да је четник, те претња комуниста да ће га убити.

Три деценије касније, студент Теолошког факултета постао је део групе која се спремала да ликвидира југословенског маршала.

“У Њујорку су били главни организатори, у Торонту браћа Станојевић, Ђорђе Граховић у Охају, Никола Живовић и ја смо били у Чикагу, Никола Каваја нас је повезивао. Нисмо користили телефоне, прислушкивања је било свуда”, додао је Стевлић.

Свој први бомбашки напад на Титову Југославију симболично су извели на Светог Саву седамдесетих година.

“Прва акција била је такозвана ‘Шест светосавских бомби’. Шест бомби експлодирало је у исто време у свим конзулатима и амбасадама Југославије, у Њујорку, Торонту, Чикагу, Лос Анђелесу, Сан Франциску и Кливленду“, додао је он.

Међутим, оно о чему су брујали амерички медији био је покушај убиства југословенског маршала.

“Ми смо сматрали да је неопходно да се Јосип Броз Тито уклони. Најближи томе били смо када је долазио други пут у Америку у Филаделфији, онда смо имали снајперисте који су чекали да га скину за време хода од авиона до терминала“, додао је Стевлић.

Група није имала успеха ни тада, ни када је Тито дошао у посету Белој кући, јер је прилаз Титовом аутомобилу био немогућ.

Уследила су хапшења, суђења и дугогодишња робија због тероризма. Радош Стевлић одслужио је казну од десет година, иако и сам каже да је постојала могућност да добије максималних 65 година затвора.

Како каже, никада се не би вратио истим путем.

“Сви смо ми ударили главом у зид, зид је остао читав, а главе су попуцале“, закључио је Стевлић.

Цео прилог можете погледати на сајту Prva.rs.

 

Извор:Б92/Прва.рс