Издвајамо Србија

БАНКЕ У СРБИЈИ ЗАНЕМЕЛЕ – СТРАХ МЕЂУ БАНКАРИМА: На суду оборен први кредит у швајцарским францима!

Пред Вишим судом у Новом Саду раскинут је први уговор између једне стране банке и нашег грађанина који је имао стамбени кредит у швајцарским францима. Пресуда је донета због „битно промењених околности“ од тренутка када је зајам узет 2008. године до данас. Обе стране, и банка и клијент, морају да врате износе са затезном каматом које су примиле од тренутка закључења уговора у динарима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За дужника то ће бити износ од два до три милиона динара, а не 13 милиона динара, колико још треба да врати банци до краја периода отплате. Наиме, вредност стамбеног кредита који је узет 2008. године била је седам милиона динара. За осам година, дужник је исплатио 6,5 милиона динара, а преостали дуг му је још 13 милиона динара. Уместо толико велике своте, настале због курсних разлика, вратиће банци много мање, док ће банка њему да исплати све што је платио за протеклих осам година.

– Јасно се види до каквог је поремећаја дошло – каже Дејан Гавриловић, из Удружења грађана „Ефектива“. – Да је грађанин знао да ће франак са 50 динара, колико је вредео 2008. године, нарасти на 112 динара, сигурно не би потписао такав уговор. Промене курса су те – битно промењене околности. Ово је иначе прва правоснажна пресуда која нам даје наду да ће се грађани задужени у швајцарским францима домоћи правде.
Због драстичног скока швајцарског франка 2008. године, када је почела велика светска економска криза, банке су грађанима повећали и камате, тако да су рате биле дуплиране. Други удар је био пре нешто више од годину и по дана, када је франак поново порастао за трећину и одстигао 120 динара. Сада је на нивоу од око 112 динара. Тако висок ниво курса оптерећује дужнике.У СРБИЈИ нешто више од 18.000 грађана дугује за стамбене кредите у швајцарским францима. Народна банка Србије је нудила моделе за превазилажење проблема, али се веома мали број дужника јавио и прихватио нове услове. Већина жели да се реши проблем са курсом. Због тога грађани подносе и колективне тужбе.

Извор:Вечерње новости