Издвајамо Свет

Бишоп: Имена одговорних за обарање Мелзијског авиона позната до краја године

Аустралијска министарка спољних послова Џулија Бишоп изјавила је данас да је могуће да до краја године буду обелодањена имена одговорних за обарање авиона „Малезија ерлајнза“ изнад Украјине 2014. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До краја ове или почетком наредне године, листа одговорних за које се верују да су одговорни биће потврђена и мора бити кривичног гоњења – навела је Бишопова за аустралијску медијску кућу „Еј-Би-Си“.Међународни истражиоци саопштили су средином седмице да је путнички авион оборен пројектилом руске производње и да је испаљен са територије под контролом профедералних снага на истоку Украјине.

Русија је одбацила резултате као „политички мотивисане“.

Бишопова је нагласила да би се починиоци могли суочити са процесом пред међународним трибуналом као то је био случај са одговорним за бомбашки напад у авиону изнад Локербија у Шкотској 1998. године.
Руско Министарство спољних послова раније је саопштило да ће сутра позвати холандског амбасадора у Москви како би изразили незадовољство резултатима истраге о обарању путничког авиона изнад Украјине.

– У настојању да се објасне додатни разлози због којих Русија не прихвата методе које је користио међународни истражни тим руско Министарство спољних послова позваће у понедељак, 3. октобра, холандског амабасадора у Москви – рекла је портпарол спољних послова Русије Марија Захарова.

Холандско Министарство спољних послова раније је позвало руског дипломатског представника у Холандији. Шеф холандске дипломатије Берт Кондерс изјавио је да је Холандија узнемирена „неоснованим критикама“ Москве према истражиоцима.

Авион компаније „Малезија ерлајнз“, који је био на путу из Амстердама ка Куала Лумпуру, срушио се у региону Доњецка у јулу 2014. године. Већину путника чинили су Холанђани.

Извор:Срна