Издвајамо Регион

ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ, ТИМЕ СЕ ЂУКАНОВИЋ ПОНОСИ: Ево шта је изјавио премијер Црне Горе…

Не рачунајући време велике Југославије, односи Црне Горе и Србије нису били никад бољи, изјавио је црногорски премијер Мило Ђукановић. Говорећи о геополитичким процесима, Ђукановић је рекао да је Црна Гора у посебном фокусу руске пажње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђукановић је у интервјуу за „Политику“ изјавио да данашње генерације не треба да воде давно изгубљене битке. Оцењујући протеклих десет година црногорске независности, Ђукановић је рекао да је то једна од најуспешнијих деценија у црногорској историји.

„Потврда исправности стратешког курса наше државне политике за обнову независности. Освајања права на демократском референдуму 21. маја 2006. да као и други југословенски народи преузмемо одговорност за своју будућност. Време је беспоговорно потврдило валидност такве одлуке. И на унутрашњем и на међународном плану“, рекао је Ђукановић и напоменуо да је од најнеразвијеније југословенске републике, Црна Гора данас једна од најатрактивнијих туристичких и инвестиционих дестинација у овом делу Европе и најразвијенија економија на Западном Балкану.

„Просечан годишњи раст БДП-а током тих десет година, које се готово поклапају с дуготрајућом европском и глобалном економском и финансијском кризом, износио је 3,2 одсто. Наша земља је 2006. године била на нивоу од око 30 одсто европског просека развијености, а данас је тај проценат близу 42 одсто“, објаснио је црногорски председник.

Ђукановић је нагласио да је земља пред скорим озваничењем чланства у НАТО-у и да је десет чланица Алијансе ратификовало Протокол о приступању. „Стабилно напредујемо у преговарачком процесу с ЕУ. Од 33 поглавља о којима се преговара, отворили смо 24 и два привремено затворили. То је само део резултата који би се могли ценити веома успешним и за много веће и многољудније државе“, рекао је Ђукановић.

Говорећи о актуелним геополитичким процесима и тензијама између великих сила, Ђукановић је рекао да су такви процеси увек имали последице на све балканске земље.

„На Црну Гору у овом случају још директније, јер смо пред пуноправним чланством у НАТО-у, у времену заоштрених односа између Русије и Алијансе, и Русије и ЕУ. Москва се увек противила ширењу НАТО-а. У условима поремећених односа са Западом, уз чињеницу да први пут од пријема Шпаније у НАТО имамо ситуацију да је само једна земља позвана, Црна Гора је у посебном фокусу руске пажње“.

„Треба узети у обзир и вековну блискост између наших земаља, што у затегнутим односима увек подгрева емоције. То је видно у времену наше предизборне кампање када готово сви наши политички опоненти играју на руску карту“, закључио је Ђукановић.

Извор: rs.sputniknews.com