loading...
Издвајамо Србија

ЧЕПУРИН ЈАСНО И ГЛАСНО: Браћо СРБИ, ако уђете у ЕУ ево шта вас чека…

Русија се са разумевањем односи према настојању Србије да се придружи Европској унији и то је њено суверено право, али већ сада треба размишљати о томе како смањити негативне последице њеног чланства у Унији по сарадњу са Русијом, рекао је амбасадор Русије Александар Чепурин.

Уласком Србије у ЕУ, навео је Чепурин на панелу „Глобална померања моћи и њихове импликације по регион“ на 16. Српском економском самиту, добра сарадња коју имају Србија и Русија очигледно ће претрпети значајне промене, пре свега кад је реч о режиму слободне трговине.

„Након приступања Србије Европској унији, Зона слободне трговине Србија—Русија (или Србија и Евроазијска економска унија у том моменту) мораће да престане да функционише. То ће довести до кварења успостављених трговинских токова између Русије и Србије, а као последица тога до губитка привредних субјеката двеју земаља по више трговинских позиција“, објаснио је Чепурин, подсетивши да ЕУ чини јединствен економски простор и да земље-чланице не могу бити у посебним економским односима и слободним трговинским зонама са трећим земљама.

Према речима руског амбасадора, укидање режима слободне трговине и прелазак Србије на јединствену царинску тарифу ЕУ довешће до поскупљења руског и српског извоза који се данас остварује без царина према Споразуму о слободној трговини.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...