Занимљивости Издвајамо

ЧУДО ТЕХНИКЕ: Русија произвела најлакшу тешку снајперску пушку на свету!

Руски командоси ће ускоро да користе најлакше тешке снајпере икада направљене на свету.

Јединствени снајпер великог калибра је довољно снажан да изведе непријатеља из склоништа дебелих зидова, као и лака оклопна возила са 2 километра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са тежином од само 10 килограма, 12.7мм снајпер високе прецизности Корд-М, познат и као АСВК и 6В7М-1, је довољно лаган да може да се носи километрима а да његовог власника не заболе леђа. Речено је да је способан да продре до 15мм оклопа и кроз зидове од цигала.

“Снајпер великог калибра не би требао да буде превише лаган, јер они тежи имају мање трзаја,“ изјавио је војни снајпериста за Известиа-у. “Водећи произвођачи снајперских пушака широм света увек покушавају да своје тешке пушке учине лакшим, али нико до сада није био у стању да их смањи на смо 10 килограма,“ додао је он.

Корд-М је лакши од својих страних колега, укључујући и амерички М-82, који користе специјалне јединице у готово свакој развијеној земљи. Такође их превазилази у опсегу ефективне ватре и прецизнији је.

 

Барретт М82 пушка је тешка око 13 килограма, док је њена најновија надоградња – Барретт XМ500 – тешка 11,8 килограма.

Британски произвођачи мало заостају са својим АС50 снајпером тежине 14,1 килограм – само 900 грама мање од његовог претходника АW50.

Осим тога, са проширеним опсегом ватре (2км), руски Корд-М је далеко испред и М82 и XМ500 (нешто више од 1,1 км) и АС500 и АW50 (око 1,5 км).

“Тренутно је Корд-М у завршној фази теренских проба. Прва група Корд-М ће ући у службу са нашим командосима и паравојним јединицама почетком наредне године и временом ће бити испоручене и планинским јединицама,“ рекао је за новине представник Министарства одбране.

Руске специјалне јединице тренутно користе 12,7 мм снајпере који су дуги 1,5 метара и тешки 12 килограма.

Они омогућавају искусном снајперисти да погоди мете на удаљености до 1,5 км.

 

Извор:Wебтрибуне.рс