Издвајамо Свет

ЧУДОВИШТЕ ПРИРОДЕ : Ако се ове две олује сударе, Флорида се неће опоравити 100 ГОДИНА!

Обалу америчке државе Флорида могла би да ударе два урагана – „Метју“ који је опустошио Хаити и „Никол“, тропска олуја прерасла у ураган прве категорије, наводе данас амерички медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прогнозе су да ће “Метју“ накратко ударити у Флориду, али то није најгоре што може да се догоди, наводе медији.
После формирања урагана Никол на Атлантском океану, постоји могућност приближавања две ваздушне масе и такозваног Фуџивариног ефекта.

Према првим прогнозама, “Метју“ је требало да се, по удару у Флориду, окрене према Атлантику, али уколико дође до контакта два урагана ситуација ће бити другачија.

Фуџиварин ефекат значи да два центра урагана круже један око другог и смањују удаљеност између подручја ниског ваздушног пристиска, преноси Индеx.хр.Ако се то догоди у овом случају, то би значило да ће се “Метју“ окренути назад према Флориди и поново ударити у обалу.

Ураган “Метју“ до сада је однео животе 339 људи, а амерички председник Барак Обама је прогласио ванредно стање у три америчке државе, поред Флориде узбуна је проглашена у Џорџији и Јужној Каролини.
Амерички медији, попут „НБЦ-ја“, наводе да би у случају најгоре солуције могао да се створи „супер-ураган“ који би до те мере опустошио Флориду да би америчкој савезној држави требао „читав век опоравка“.

Извор:Танјуг