Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ОТКРИВА: Рат са страним обавештајним служби у Србији не престаје!

Ако би Србија окренула леђа Русији и увела санкције тој пријатељској држави, то би била потпуно поразна, губитничка и, могу слободно да кажем, издајничка политика. Тада би се отворила врата и да Косово постане пуноправни члан Уједињених нација.

Ово, у разговору за “Новости”, упозорава вицепремијер и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић поводом све гласнијих захтева западних моћних центара, али и појединих политичких снага унутар земље, да практично раскинемо партнерство с Руском Федерацијом.

Преносимо вам интерву у потпуности:

* Шта ако нас огољено ставе пред избор – Русија или ЕУ?

– ЕУ је наш стратешки, али не и једини циљ. Наш први циљ је да заштитимо наше државне и националне интересе. Пред ту дилему нас сада нико не ставља, осим што о томе причају политички губитници у Србији, као што је Чедомир Јовановић. Ако послушамо њега и уведемо санкције Русији, ускоро бисмо имали независно и потпуно међународно признато Косово. Не бисмо ми тиме урадили ништа против Русије, већ против Србије. На то не пристајемо. На крају, нека се изјасни народ на референдуму о томе шта се хоће.

* Какав конкретно сценарио би наступио уколико бисмо се зарад бржег пута у ЕУ одрекли подршке Русије?

– Ствари су потпуно једноставне. Косово сада има већину у Генералној скупштини УН и они би ту могли да прогурају свој циљ. Али Савет безбедности УН је последња линија одбране да Косово добије столицу на Ист Риверу, а ту су Русија и Кина. Оне имају право вета да то спрече и да стално држе косовско питање отворено. Кад оставимо емоције по страни, ми те државе не можемо да издамо јер тако штитимо сами себе. Ако бисмо изгубили те пријатеље, не бисмо нашли друге који ће да бране наше интересе.

СПРЕМНИ СМО ЗА ПРИЧУ О ЗАЈЕДНИЧКОМ КАНДИДАТУ

* Спремате ли се за председничку кандидатуру?

– Нисмо још о томе размишљали. Социјалисти као велика странка имају потребу да увек имају свог кандидата, али са друге стране важно је да се о свему договоримо унутар владајуће коалиције. Из искуства Милошевића и Тадића знамо да су овде председнички избори имали важну улогу. Било би веома лоше да кандидат власти не добије изборе, тако да сам спреман да подредим страначке интересе општим.

* Може ли заједнички кандидат власти да буде Николић?

– Нисам ја тај који треба да предлаже заједничког кандидата. То је на СНС.

* Спекулише се и о томе да је наше пријатељство са Москвом “криво” што не отварамо поглавља на путу ка ЕУ?

– То су лажи. Поглавља ће бити отворена када чланице ЕУ процене да је дошло до напретка у преговорима Београда и Приштине. Нама и одговара да се поглавље 31, које обухвата постепено усклађивање спољне политике Србије са ЕУ, отвори што касније. Јер, многи покушавају баш преко тог поглавља да нас натерају да окренемо леђа Русији и Кини.

* Зашто је најбоље да одлажемо то питање?

– Обавеза је да потпуно ускладимо спољну политику док не постанемо пуноправни члан ЕУ, а до тога има још времена. Свашта се може променити и у односима ЕУ и Русије и није нам у интересу да се сада помиње то поглавље. Неке земље, пре свих балтичке, сада инсистирају на томе да нам се отвори баш поглавље 31, па и да се придода још услова. Ми смо већ ускладили 60 одсто питања, а не постоје правила о томе колики тај проценат мора да буде. Не можемо ми да се понашамо као црногорска мисија у Њујорку која и не разматра захтеве ЕУ, већ их секретарица прослеђује даље као већ усвојене.

* Да ли је, у склопу притиска на Србију да се одрекне Русије, Приштина лансирала захтев да признамо независност Косова и прихватимо исплату ратне одштете током бриселског дијалога?

– Ма, они то стално понављају као папагаји. Србија је отворена за дијалог, али учествоваћемо само у статусно неутралним преговорима. На те њихове игрице и лажи се не осврћемо. Погледајте сад, доносе захтев о заштити тековина ОВК. Па због тих терориста је оформљено специјално тужилаштво за ратне злочине и трговину органима.

* Шта уколико ЕУ подржи нове услове Приштине, хоће ли дијалог бити угрожен?

– Премијер Вучић је разговарао са Федериком Могерини и разјаснили су да то нису никакви нови папири, већ да је Едита Тахири послала неки документ стар две године. Брисел не намерава да мења агенду преговора и начин на који се долази до тема, а то је заједнички пристанак. Отворени смо за дијалог и за тражење решења.

* Колико је искрено пријатељство са западним земљама које отворено промовишу косовску независност?

– Није нам пријатно кад се на међународним скуповима у улози пријатеља “независног Косова” појављују земље које називамо партнерима. Да ли је могуће бити пријатељ Србије и гурати једнострано проглашену независност Косова, што је на штету Србије? Морају сви да буду свесни да морамо пронаћи решења која су прихватљива за све.

* Постоји ли шанса да се због покушаја отимања “Трепче” и “Телекома” прекине дијалог с Приштином, па и европске интеграције?

– Неће бити прекида преговора. ЕУ то неће дозволити. Неће се прекинути ни процес евроинтеграција, јер је то процес који је и у интересу Брисела.

* Шта кад нас на крају тог пута поново дочека захтев да пот­пишемо правно обавезујући споразум с Косовом?

– То нико жив не зна шта је. Извесно је да све чланице ЕУ неће подржати да то значи признавање независног Косова.

* Постоји ли у Србији рат тајних служби – западних и руских, пре свега?

– Увек је постојао рат служби. Не реба да се правимо блесави. Па ко је срушио Милошевића?! Није ваљда ДОС. Те државе шпијунирају и саме себе. Сетите се да се Обама извињавао Меркеловој због прислушкивања.

* Али колико смо ми “избушени изнутра” од страних агената?

– Суштина је у томе да ми нисмо у служби ни Истока ни Запада, већ радимо у интересу Србије. Могућност утицаја на Владу омеђен је искључиво интересима наше земље. Не могу да нас натерају ни да одустанемо од ЕУ, нити да се одрекнемо Русије.

РУЖИЋУ ПОСЛЕДЊА ОПОМЕНА

* Да ли је истина да вам се Вучић иронично захвалио на интервјуу који је Бранко Ружић дао “Недељнику”, где је најавио рушење премијера?

– Није то баш тако било. Ружићев интервју није био потребан и није био добар. Имам добре односе са Вучићем, а сви у СПС мораће да воде рачуна о томе да не наносе штету ономе што је у државном интересу.

* Да ли је Ружић добио последњу опомену и “жути картон” у странци?

– Закључак страначких органа је да ово не сме да се понови. Ружић је причао да није добро интерпретиран и да је наслов извучен погрешно. Суштина је да уводимо ред у СПС и сви ће морати да се понашају по правилима. Следећи овакав случај значиће политичке последице, што подразумева и смену с функције. Односи се не само на Ружића, него на све.

Извор:Новости

loading...
Loading...