loading...
Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ПРОГОВОРИО И ШОКИРАО СВЕ: „ЕУ нас ј..е сваки дан!“

loading...

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић очигледно је изгубио живце после најновијих ултиматума које је Приштина послала у Брисел, па је у већ опробаном стилу описао ситуацију у којој се Србија тренутно налази.

Наиме, Дачић је отворено рекао да Европска унија ј..е Србију сваки дан!

– ЕУ мора да схвати да је доста играња са Србијом: или ће играти отворених карата, или нам не требају. То поручујем и Федерики Могерини, али и целој ЕУ. После свих ових притисака и ултиматума о којима сада слушамо испада да сам био у праву кад сам њеној претходници Кетрин Ештон у Бриселу рекао да је нама са њима „фак еври деј“ (превод: Ви нас сваки дан ј..ете) – изјавио је Дачић за исти лист.

Шокирао Вучића

Министар спољних послова заправо се подсетио на догађај када је бриселске званичнике шокирао пошалицом с популарном псовком на енглеском језику. Како је сам испричао, повод за непристојну шалу били су називи комитета у Бриселу – ГАК (за опште послове) и ФАК (за спољне послове).

– Наравно, нико није тамо тако безобразан као што ми Срби можемо да будемо. Пошто сам био веома близак с Кетрин Ештон, она каже: „У четвртак ће бити ГАК, у петак ће бити ФАК, ја не знам како ће то да прође.“ „Еее, моја Кети“, тако сам рекао, „нама је фак с вама еври деј“. Вучић каже: „Ти ниси нормалан.“ Она две секунде није могла да схвати шта сам хтео да кажем, док није повезала, јер њима то не пада на памет, нису баш толико… Она каже да после дружења са мном гледа на Србију другим очима – објашњавао је Дачић у једној телевизијској емисији.

Политички аналитичар Милан Николић сматра да овакве Дачићеве изјаве нама никако не иду у прилог.

– Нису добре те Дачићеве нервозне реакције. Уместо да се бави дипломатијом и помаже Вучићу, он тако реагује… Мислим да је Дачић већ у кампањи за председничке изборе, да овакве изјаве где се буса у груди, како код нас тако и код Хрвата, имају одређену реакцију – коментарише Николић.

Дачић је јуче негирао и да „неко са Запада“ тражи промену формата у којем се одвија бриселски дијалог и нагласио да Београд очекује наставак разговора, али и да не пристаје на теме које излазе из оквира статусне неутралности.

– Ако мисле да су теме попут границе, ратне одштете, међународног признања, чланства у међународним институцијама теме о којима треба да разговарамо, онда ми нисмо сагласни да се тај дијалог уопште настави. То је нешто о чему се не разговара, ми водимо статусно неутрални дијалог – поручио је шеф дипломатије.

Није нам Русија крива

Дачић је објаснио, закључак разговора премијера Александра Вучића и Могеринијеве јесте да нема ултиматума, да Приштина није ништа ново доставила и да ЕУ о томе и не размишља.

Он је поручио да су лажи да Србија није отворила ново поглавље због Русије.

– То се десило јер није дошло до напретка у дијалогу Београда и Приштине. То је једини разлог… Престаните више да лажете. Покушавају да кажу да је Русија крива што Србија не напредује ка ЕУ – изјавио је он.

Како је рекао, Србија се бори да Косово не постане члан УН пре него што се заврши дијалог.

– Ако дијалог резултира неким договором који може да иде даље на међународне организације, онда смо ми спремни за дијалог о трајном решењу проблема Косова. Али да неко намеће једностране одлуке и потезе, Србија се с тим никада не може сагласити – нагласио је он.

Извор: Курир.рс

Loading...
loading...
loading...