Издвајамо Србија

ДИЖЕ ЛИ СРБИЈА ВОЈСКУ НА МИГРАНТЕ? Колико је остварива идеја председника Николића

“Подизање Војске” на границу, како би се спречио улазак миграната, о којем је говорио председник Србије Томислав Николић, не би значајно променило ситуацију на терену у односу на оно како је сада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска Србије и снаге МУП-а већ контролишу све правце којима мигранти илегално покушавају да уђу у Србију из Бугарске и Македоније. Додатно “подизање Војске” би, према оцени војног аналитичара Александра Радића, значило повећање снага које тренутно патролирају дуж границе.

– Снаге ВС и МУП-а делују на два начина – кроз патроле и заседе. Патроле се не крију. Наш циљ је да оне буду виђене, како би мигранти одустали од илегалног преслака границе и пре него што на тај пут крену. Заседе су нешто друго и оне служе за хватање оних који се за такав потез ипак одлуче – објашњава Радић.Србија, како објашњава, нема могућности да попут Мађарске, која је смештена у равници, подиже зидове, зато што су њене границе према Бугарској и Македонији смештене на брдовитом терену. Патроле и заседе су, зато, једино могуће решење, јер оне покривају правце којима би евентуално било могуће илегално прећи граничну линију.- Отежавајући фактор, међутим, представљају финансије, јер би то захтевало додатно ангажовање и људства и технике. А већ сада су људима на терену смањене дневнице на 150 динара, што свакако не делује мотивишуће на војнике – оцењује Радић.

На питање коме је онда упућена Николићева порука о слању војске на границе, Радић оцењује да је реч о “сложеној политичко – медијској игри” у којој он шаље поруку западу.- Тиме им поручује да не могу да рачунају да ће Србија да постане паркинг за мигранте, уколико западне земље затворе своје границе или не прихвате систем квота за мигранте – каже Радић и додаје да му изгледа као да премијер Александар Вучић и председник Николић играју игру “доброг и лошег полицајца” са Бриселом. Док, наиме, Вучић говори о томе да Србија неће подизати зидове и ограде, Николић истовремено прети дизањем Војске.

Николићева изјава стигла је након што је најавио да ће Србија, ако земље ЕУ не буду прихватале мигранте, морати да пооштри мере.- Спречићемо мигранте као оне државе које нису подигле ограду, а обезбедиле су границе. Ја сам још пре неколико месеци одобрио да војска помогне полицији у обезбеђивању граница. Сигурно нећемо дизати жицу. Можемо да их спречимо, а да притом никоме не нанесемо било какву физичку повреду – рекао је Николић.- Уколико буде потребе за додатним ангажовањем припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова и уколико надлежни државни органи донесу такву одлуку, ми ћемо бити спремни да је реализујемо – стоји у одговору Војске Србије на питање „Блица“ о најави председника Николића.

у Војсци Србији истичу да се ниједна граница не може херметички затворити, али да се правилним ангажовањем снага војске и полиције, као и прилагођавањем тактике обезбеђења државне границе условима на терену, уз употребу средстава за осматрање и извиђање, може онемогућити већина илегалних прелазака.Заједничке снаге Војске Србије и Министарства унутрашњих послова ангажоване су од 22. јула 2016 године на обезбеђењу државне границе према Бугарској и Македонији и до данас су откриле више од 10000 миграната који су илегално покушали да пређу државну границу. Од тог број, највише је миграната одустало од намере илегалног преласка државне границе када су уочили наше патроле, њих 9208.Душан Јањић из Форума за етничке односе, међутим, оцењује да је Николићева изјава “неодговорна”, пре свега због тога што председник државе није “овлашћен да процењује ситуацију”.

– Мислим да је ова његова изјава пре свега у контексту председничке кампање, коју је почео иако избори нису ни расписани. Тиме он злоупотребљава и своју функцију – оцењује Јањић.

Он такође оцењује да неће бити потребе за додатним анагажовањем Војске, јер је “миграциони ток стављен под контролу”.

Извор:Блиц