Издвајамо Србија

ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈСКЕ: Срби се масовно јављају да служе војску!

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)

Добровољни рок продужен на шест месеци, прва три месеца плата 10.000 динара, а затим расте до 25.000

Интересовање за добровољно служење војске је велико, а до сада је пријављено више од 400 кандидата за децембарски рок, од чега је 15 одсто девојака.

Портпарол Министарства одбране, капетан корвете Јован Кривокапић рекао је да сву заинтересовани још могу да се пријаве, а информације су на сајту тог ресора.

Добровољно служење војног рока са оружјем од децембра ће трајати шест месеци, уместо досадашња три, при чему ће добровољци добијати новчану накнаду и имати могућност да буду примљени у професионалну војну службу.

Нов начин служења војног рока подразумева да прва три месеца војници прођу кроз основну и специјалистичку војничку обуку, док ће последња три провести у јединицама, увежбавајући заједно са професионалним војницима.

Идеја нам је да растеретимо професионалне војнике у извршавању неких основних војничких дужности. Они ће више да се баве усавршавањем стеченог знања и увежбавањем својих вештина. Желимо да знатно оснажимо резервни састав Војске Србије. Уједно ћемо добити и подмлађени резервни састав који ће бити знатно боље и квалитетније оспособљен”, изјавио је Кривокапић.

Како је објаснио тим моделом добровољног служења војног рока унапређују се оперативне и функционалне способности Војске Србије.

За све момке и девојке који се добровољно пријаве за служење војног рока са оружјем у трајању од шест месеци од децембра ове године Министарство одбране предвидело је и различите погодности, попут већих новчаних износа.

Наиме сви војници на добровољном служењу војног рока добиће упрва три месеца око 10.000 динара, у четвртом око 15.000, у петом 20.000, а у шестом 25.000 динара.

Како је додао Кривокапић постоји могућност и да одређени број војника касније буде примљен и у професионалну војну службу, а министарство ће у виду имати све момке и девојке који су добровољно служили војни рок са оружјем од 2011. до данас.

“То ће сада бити пракса. Бираћемо најбоље”, рекао је Кривокапић.

Пријаве се подносе у центрима Министарства одбране за локалну самоуправу, некадашњим војним одсецима.

Извор:Танјуг

loading...
Loading...