Издвајамо Србија

ДОДИК: СДА Бакира Изетбеговића је исламистичка партија!

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске и СНСД – Милорад Додик – изјавио је вечерас да не дозвољава да било ко понижава Српску и њен народ и да се мора поштовати оно што каже Српска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додик је истакао да може поштовати БиХ ако се врати на уставне позиције, а не БиХ у којој је СДА потпуно исламистичка партија која покрива тужилаштво, судове, обавештајну службу и држи спону са терористичким структурама.

„Бошњаци имају озбиљан проблем што мисле да свако ко је нешто код Срба треба да буде у Хагу или затвору. Наравно да народ то неће дозволити. Не браним себе, браним наше право да постојимо, а оно пише у Уставу”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да у Уставу БиХ не пише да постоји Суд и Тужилаштво, већ да је увођење нових институција на нивоу БиХ могуће споразумом два ентитета, а не странаца.

Додик је упитао – шта амбасадори имају са локалним изборима у БиХ?

“Јуче су амбасадори ПИК-а разматрали питање локалних избора. Шта они имају с тим? Имају зато што им је неко у БиХ дао простора да се тим баве. БиХ би могла да функционише када би се разграничиле надлежности, али нећу БиХ овако уставно нелегитимну”, нагласио је Додик.

Он истиче да није споран пут БиХ ка Европској унији, али јесте каква ће ЕУ бити за пар година.

Додик је рекао је да је за СНСД примарни циљ РС и да су у овој партији веома озбиљно разумели подршку грађана на локалним изборима, те оценио да је опозиција саму себе делегитимисала када је реч о представљању на нивоу БиХ.

“Од 2014. године настојали су да криминализују све у Републици Српској, наставили су да злоупотребљавају институције БиХ и покушавају да се обрачунају са Српском. Улазак у заједничке институције им се највише обио о главу. Да су радили у интересу Српске – била би обрнута ситуација. Народ је то схватио”, рекао је Додик.

Напомињући да је и раније указивао на то да су поједини опозициони лидери пробосанци, Додик је истакао да је опозиција у власт на нивоу БиХ ушла острашћена мржњом и тако изгубила стратешки важна министарства да би добила Министарство безбједности из жеље да се обрачуна са влашћу у Српској.

Он оцењује да је лош резултат опозиција на локалним изборима остварила и због тога што су, након харанге лидера СДА Бакира Изетбеговића, лидер СДС-а Младен Босић и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић референдум о Дану Републике назвали “Додиковим референдумом”.

“Босић, Иванић и остали почињу да се извлаче из те приче и, плашећи се, кажу да је то Додиков референдум, а њихове партије су гласале за референдум. Њихово повлачење из референдума их је довело у ту позицију”, истакао је Додик.

Он је додао да је Српска у региону најмање задужена, односно испод критеријума ЕУ од 60 одсто БДП-а, док су многе друге земље, попут Немачке, Италије, Грчке, па и САД, много изнад тог критеријума.

Додик је подсетио на штету од две милијарде КМ које је Република Српска претрпела у поплавама 2014. године, али и на то да је Српска, упркос санацији свих тих проблема, прошлу годину завршила са растом БДП-а од 2,2 одсто, а девет месеци ове године са растом од три одсто.

Додик је истакао да РС никада није имала користи од заједничких институција на нивоу БиХ, те да је у немогућим условима одржала раст БДП-а. “Република Српска није имала доступне, лаке кредите као ФБиХ од Турске. Захвални смо Србији која је интервенисала на куповини обвезница”, рекао је Додик.

Он је навео да су у последње време завршена два велика пројекта – Термоелектрана “Станари” и деоница ауто-пута “9. јануар” – које и грађани препознају као важне. “То су наше радне победе. То што нисмо завршили ауто-пут од Прњавора до Бањалуке односи се на процедуре које су нас зауставиле на нивоу БиХ, али биће завршен до краја 2017. године, најкасније до пролећа 2018. године”, рекао је Додик и напоменуо да на простору бивше Југославије последњих 45 година није изграђен објекат какав је Термоелектрана “Станари”.

Додик је изјавио да за Бошњаке у Сребреници победа кандидата српских странака за начелника општине Младена Грујичића не представља проблем, али да проблем у вези са тим праве политичари из Сарајева.

“Шта је упитно у Сребреници, осим што из Сарајева праве проблеме да начелник не може бити Србин? Зашто не може? Поштоваћемо сваку бол и то нико не може да игнорише. Поштујем бол Удружења ‘Мајке Сребренице’, али када уђу у сферу политике, извините, не поштујем”, рекао је Додик.

Он је додао да основна харанга према РС долази из тог и сличних удружења, те поручио да ће општина Сребреница помоћи у обиљежавању 11. јула. “Немам проблем да положим цвеће у Поточарима, али нећу да идем на помен јер се то политизује и држе се политички говори и то нема везе са тим”, рекао је Додик.

Он је навео да ће признати да је у Сребреници почињен геноцид ако комисија са неутралним ауторитетима из света утврди као тачну намештену информацију коју је написао ОХР, а коју је комисија Републике Српске потписала из страха од странаца. “Жао ми је због сваке људске патње, али патња која се тамо десила претворила се у политизацију”, поручио је Додик.

Напомињући да се о Сребреници у контексту геноцида почиње причати тек од 2001. године, Додик је рекао да ни Алија Изетбеговић никада није отишао у Сребреницу, јер је за њега то било место политичке манипулације, а не страдања.

 

Извор:Срна