Издвајамо Србија

ДОКЛЕ ВИШЕ УЦЕНЕ?! ШОКАНТАН ЗАХТЕВ ЗАПАДА: Траже да се одрекнемо РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и „заратимо“ са својом браћом!

Европска унија и Сједињене Америчке Државе припремају нови, најјачи удар на Србе и Србију, пишу домаћи медији. Разлог за најновију западну антисрпску офанзиву јесу референдум у Републици Српској и убедљива победа СНСД Милорада Додика на недељним локалним изборима у БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Западни моћници су више него бесни због читавог низа стратешки важних догађаја у последње време који су завршени српским победама. Они нипошто неће мирно посматрати како им слаби утицај на Балкану и како Србија постаје све озбиљнија и суверенија држава – каже један од извора листа „Информер“.

Наиме, како сазнаје овај лист, ЕУ и САД спремају санкције и изолацију Републике Српске, Милорада Додика и њених других лидера.

– Брисел и Вашингтон ће захтевати и од Београда да „зарати“ са Бањалуком и буквално се одрекне блиских веза са Српском! Одржавање референдума упркос забрани уставног суда БиХ, као и победа српског кандидата на изборима у Сребреници, у ЕУ и САД се третирају као велика, дрска и неопростива провокација која не може остати без одговора – истиче саговорник.

Према његовим речима, може се очекивати и да у наредним недељама и месецима крене и све оштрија „косовска реторика“!

– У циљу слабљења Србије, која је постала главни играч у региону, кренуће се и у коначне, жестоке притиске на нас да признамо Косово. Улазимо у неколико изузетно бурних месеци и биће потребна велика трезвеност и мудрост да нађемо право решење и сачувамо стабилност – закључује саговорник „Информера“.

И док званичници Србије нису желели ништа званично да коментаришу, стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да је Србија заиста трн у оку Западу, који жели сукобе на Балкану.

– Сви смо угрожени. Република Српска за Запад нема толики значај као Србија, али је свакако неодвојива мета. Ако је, рецимо, индекс политичке моћи Србије три, а РС један, они заједно не дају индекс моћи четири, него десет, и то је велики проблем Западу. Зато желе да успоставимо што јачу границу на Дрини и прекинемо комуникацију како би нас и у РС и у Србији ослабили… – поручује Галијашевић.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић, пак, сматра да реакција Запада није пресудна.

– Је л’ то значи да ако се овакав развој догађаја не свиђа Американцима, Британцима и другима, ми треба да одустанемо?! Не треба уопште толико да се плашимо! Руководства у Бањалуци и Београду воде рачуна о свему, али се највише и пре свега руководе српским интересима, што је и једино исправно – наглашава Јовановић.

Директор Центра за регионализам Александар Попов оцењује да ће избори у БиХ имати одређене последице, али да још није извесно у коликој мери.

– Тешко је закључити како ће све тећи, али је ризик у БиХ сигурно дигнут на виши ниво. Једном кад одржите референдум, исто је као када почнете да парате џемпер и на крају не остане ништа – закључује Попов.

 

Извор:Информер.рс