loading...
Издвајамо Србија

ДОКТОРКА КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА СРПСКО ЗДРАВСТВО: НАТО је овде направио екоцид, вакцине су важније од војне безбедности!

БЕОГРАД – Здравство је политичко питање, а преко леђа лекара и здравствених радника политичари купују социјални мир у Србији, изјавила је данас др Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије и редовна професорка на Медицинском факултету у Београду.

Грујичић је рекла да политичари причају да у Србији имамо бесплатно здравство, али напомиње да народу мора отворено да се каже да здравље кошта, те да морамо да причамо о доступности здравства, а не о његовој бесплатности.

Њену популарност на друштвеним мрежама и разлоге због којих је почела да отворено говори о проблемима српског здравства, она објашњава тиме да проблеме можемо да почнемо да решавамо само ако о њима почнемо да говоримо јавно, да их дефинишемо.

“Годинама је памет у Србији ћутала и зато сада имамо овакву ситуацију. Ми као лекари добро смо упознати са тиме шта су политичке промене, не само 2000. него и пре тога, донеле овој земљи, и најгоре, шта су те промене, у психичком и физичком смислу, урадиле народу”, рекла је гостујући у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине.

Она је додала да зато политичари не воле докторе, јер су доктори најбољи сведоци њихове неспособности.

Говорећи о похвалама на рачун здравства у Србији које стижу из иностранства, Грујичић каже да не верује странцима и да ми морамо да направимо наш систем, у складу са могућностима државе, а не да имитирамо специјалистички систем САД.

“Ми треба да копирамо кубански модел организације здравствене службе, где имате фантастичне породичне лекаре, који су добро обучени и који могу да вам заврше 80 одсто посла, који су најбољи пријатељи породице”, објашњава она.

Грујичић напомиње да морају да се мењају и Закон о здравственој заштити и Закон о здравственом осигурању, и да се пропише шта је сваки грађанин обавезан да уради од прегледа у току једне године, а шта у току три.

“Ја не верујем да ће буџет још дуго моћи да издржи оволико број болесних људи, јер дођу да оперишу тумор на мозгу, а открије се да имају шећер, да им не ради простата и бубрези, да имају опструктивну болест плућа”, наводи она.

https://twitter.com/DanaGrujicic/status/781796994167681025

“Ми немамо пацијента који има само једну болест; вишеструко су болесни… јако смо болестан народ, а то кажем на основу мог искуства од 34 године рада”, истиче др Грујичић.

Говорећи о другим питањима која би морала да уђу у реформу здравства, Грујичић напомиње да су плате у здравству срамно мале, те да људи који раде високоризичне операције на срцу и мозгу доживљавају да им се колеге из иностранства клањају.

https://twitter.com/DanaGrujicic/status/779260284342931456

“Да би сте постали добар неурохирург или кардиохирург треба вам барем 10 година специјалистичког стажа. Зато нам лекари одлазе у иностранство и ја се плашим, ако се нешто не промени, да ћемо остати без људи”, каже она.

Грујичић напомиње да се мора изменити начин обрачуна плата, да се зна ко је шта оперисао, а да се интервенције категоризују по степену компликације, стопи морталитета, интензитету, броју…

Говорећи о смрти дечака након прелома руке у Лозници, Грујичић каже да су компликације саставни део посла лекара, али да зато морате да будете 24 сата уз пацијента.

https://twitter.com/DanaGrujicic/status/777810728317091840

“Свим хирурзима умиру пацијенти, а некада нисте задовољни операцијом, а пацијент одлично. Ако постоји била шта сумњиво, морате да реагујете у тренутку… ако нисте у стању, јер немате опрему и лекове, морате да пошаљете даље. Мени је најлакше са мојим пацијентом, а најтеже када се ситуација искомпликује, а ви не знате шта је у питању”, објашњава она.

Грујичић се присећа услова рада 90-их година, када су лекари у Србији радили у немогућим условима и прихватали се свакаквих ризика.

https://twitter.com/DanaGrujicic/status/777448352367521792

“Сада никада то не бих урадила. Лекари често пренебрегну чињеницу да недостаје медицинска опрема, а онда када зашкрипи, виде да су направили грешку”, каже она.

За смене које су након тога уследиле по здравственим установама, Грујичић каже како претпоставља да је било разлога за то, ало да је проблем што Министарство здравља има мали број инспектора, од којих многи нису лекари.

“И онда они дођу да провере да ли је стављен печат и потпис, што је важно, али није најважније. Морамо да направимо систем као на Западу, да на интернету буду подаци о свим хирурзима – колико сам урадила операција, колико их се искомпликовало, колико је умрло, па да видимо како стојимо у односу на светски просек. Док то не урадимо, не постоји контрола”, указује она и додаје да је систем спор јер процес лечења путује годину дана између лекара, министарства, фонда и разних комисија.

https://twitter.com/DanaGrujicic/status/774911621730738177

Грујичић додаје да ће ситуација са мањком лекара постати драматична јер годинама нико ништа није планирао.

“Домови здравља имају мањак лекара, а ми смо све болеснија и све старија нација. Неће имати ко да нас лечи. Тврдим да нема вишка лекара, у питању је лоша организација и расподељеност”, указује она.

О својим идејама за реформу здравства каже да је причала само са бившим миностром др Зораном Станковиће и са актуелним др Златибором Лончаром, а да као председница удружења грађана Здрава Србија има план да направи детаљан план организације примарне здравствене заштите.

https://twitter.com/DanaGrujicic/status/772012532194168833

“НАТО је овде направио екоцид”

Грујичић каже да стоји иза тврдње да се број оболелих од малигних болести увећава као директна последица НАТО бомбардовања, а доказе за то је пронашла у подацима Института Батут и истраживањима проф. др Слободана Чикарића, доајена онкологије.

“Он је направио сјајну анализу појаве системских канцера и појаве солидних тумора, којом је доказао да смо имали значајно већи број оболелих од леукемије лимфома, а да је морталитет за 136 одсто већи. Сада долази онај период од 20 година, када расте број малигних солидних тумора, а ми смо само 2014. године имали 40.000 новооболелих”, наводи она.

https://twitter.com/DanaGrujicic/status/771650153904156672

Грујичић подсећа да број новооболелих у свету на милион становника износи 2.000, а да је у Србији 5.500.

“Еколози су написали књигу о томе шта нам је НАТО урадио – овде је направљен екоцид. Намерно је гађана сва хемијска индустрија која је постојала, сва хемијска постројења са мапе хазарда , а 60 одсто њихових циљева су били цивилни”, истиче она.

Вакцине важније и од војне безбедности

Др Грујичић каже да сумња у квалитет вакцина које су у употреби у Србији и апелује да се не продаје Институт Торлак.
Одговарајући на питање да ли мајке да вакцинишу децу вакцинама из иностранства, Грујичић каже: “Не знам, мене је питала снаја, а ја сам јој рекла да вакцинише. Имати своју вакцину је једна од највећих сигурности, важније и од војне безбедности. Спашавајте Торлак, он мора да остане наш”, закључује она.

 

Извор: РТВ

loading...