Издвајамо Свет

F-16 био би оборен пре него што би и приметио руски Т-50, ево зашто…

Амерички лист The National Interest објавио је да ловци F-16 нису у стању да се носе са руским ловцима пете генерације Т-50 (ПАК ФА).

Чак је упозорио: већ се може говорити о „сумраку F-16“. Своју „пресуду“ образложио је овако:

„ПАК ФА мало приметну конструкцију, а то значи да F-16 неће стићи ни да примети противнички авион пре него што постане мета његове дириговане ракете чији домет премашује границе визуелне уочљивости“.

The National Interest додатно наглашава: F-16 може још бити добар у борбама средњег интензитета и против мање савршених ваздушних противника него што је нови руски авион. Међутим, чак ни модернизација их неће учинити конкурентима Т-50“.

The National Interest подвлачи: „Једино решење је прављење нове борбене летелице. Да све буде горе, F-16 није у стању да изађе на крај ни са кинеским J-20“.

Исти лист указује и да F-16 у Сједињеним Државама потискује F-35, али са тим авионом постоје проблеми због којих се F-16 мора користити дуже него што је било планирано.

Међутим, Американце ће можда и више забринути нови руски борбени авион А-60 који ће бити у стању да објекте противника уништава помоћу високопрецизног ласера.

Појаву овог авиона најавио је високи функционер руског војног концерна Радиоелектронске технологије Владимир Михејев. И то овако:

„Тај авион ће имати суперпрецизну навигацију. То је неопходно да би ласерски зраци са тог авиона могли да погоде објекте-мете – посада мора бити у стању да њихово место у простору одређује са веома великом тачношћу“.

Михејев тврди да ће оружје А-60 бити толико моћно да ће од њега морати да буде заштићен и сам авион који га носи.

А-60 ће имати моћно енергетско напајање, без којег не би могао да функционише ласер, и заштиту од противничког радиоелектронског ометања. Ту заштиту ће чинити комбинација познатих суских система „Витебск“ и „Хибини“

Први покушај да се направи летећи ласер појавио се још осамдесетих година.

Американци су свој програм авиона са ласерским топовима – у оквиру којег су направили борбени авион Boeing YAL-1 -2011-те обуставили. Вероватно привремено.

 

Извор:fakti.org