Издвајамо Србија

ФИЛИМОНОВА: Питање дана када ће Запад покренути рат у Босни, 30 наоружаних вехабијских упоришта на граници РС чека знак!

Спровођењем референдума о обележавању Дана Републике Српске, њено руководство је потврдило одабрани курс на заштити сопственог суверенитета и принципима Дејтонског мировног споразума, истовремено сачувавши постојећи статус qуо у Босни и Херцеговини, изјавила је мр историјских наука и уредница портала Фонд стратешке културе Ања Филимонова.

Уз то, према њиховим прогнозама, даљи развој односа између Републике Српске и Федерације БиХ зависиће од интереса спољнополитичких играча. А ту се позиције Европске Уније и САД заједно са делом исламског света – разилазе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се Европска Унија, која проживљава своја не баш најбоља времена, потруди да очува регионалну стабилност и не дозволи нови рат на Балкану, САД могу, како би учврстиле своје позиције на том простору, потпуно дестабилизовати ситуацију, натеравши Сарајево да посегне за суверенитетом Републике Српске, на шта Српска, наравно, неће пристати. Уосталом, то је још једном потврдио и скорашњи референдум.

– Без икаквог претеривања, тај референдум има историјску и животну важност за Републику Српску. Он је ставио тачку на антисрпска стремљења, која се очитују у политичким и квази-правним нападима, с циљем отимања надлежности које Републици Српској припадају по Дејтонском мировном споразуму.

 

Можемо констатовати да рат није завршен 1995.године и да је Дејтонски мировни споразум више имао карактер примирја, зато што је рат против Републике Српске био настављен, само другим средствима.

Међународни представници заједно са Сарајевом све време су Републици Српској узимали и одузимали оно за шта су се изборили током рата. У суштини, водили су рат против њене суверености – изјавила је мр историјских наука и уредница портала Фонд стратешке културе Ана Филимонова.

Она истиче да је референдум неприкосновено право сваког народа, гарантовано читавим низом међународних споразума, укључујући и Статут УН.

– У светлу тих чињеница, изјаве представника сарајевске политике да референдум, као, подрива темеље Дејтонског споразума изгледају смешне. Као прво, ни један споразум, у принципу, не може бити изнад права било ког народа на самоопредјељење и изражавање своје воље

Народ је носилац власти. То проистиче из свих доктрина и концепција међународног права и зато Дејтонски споразум, у принципу, не може оспорити то право Републици Српској. С аспекта праксе, Дејтонски споразум крајње јасно прописује права органа власти Босне и Херцеговине.

То значи да све надлежности и овлашћења које Дејтонским споразумом нису дате Босни и Херцеговини, припадају тзв. ентитетима, односно Федерацији БиХ и Републици Српској. Зато је неопјевана глупост говорити да референдум подрива тај споразум. То апсолутно није тачно“ – сматра Филимонова.

 

Према њеним речима, Република Српска, на челу са својим националним лидером Милорадом Додиком, чврсто се држи курса који омогућава заштиту суверенитета, легитимности, па и самог постојања Српске, а одржавање референдума је само још корак у том правцу. Међутим, таква независна политика наилази на противљење Запада и његових присталица у БиХ.

– Стиче се утисак да је западним политичарима и Сарајеву потребно да уопште не постоји нека Република Српска, а било би пожељно да на Балкану не буде ни српског народа као таквог. Њима је потребно да се Срби трансформишу у клуб самоубица који би постепено ишао ка финалном трагичном крају.

Западни представници, Уставни суд БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ – све те институције на сваком кораку подривају и нарушавају Дејтонски споразум, у сталној офанзиви на Републику Српску. Морају се крајње озбиљно преиспитати бројне одлуке тих квази-правосудних органа, с обзиром да имају изразит негативни карактер, усмерен против суверености Републике Српске“ – убеђена је Филимонова.

По њеном мишљењу, модели функционисања у БиХ нису једнако одрживи. Федерација БиХ, сматра Филимонова, фактички живи од средстава кој долазе извана, корупција достиже екстремне висине, а органи безбедности и комплетан државни апарат претворени су у џепне марионете члана Председништва БиХ из реда Бошњака Бакира Изетбеговића и његове партије.

– У суштини, реч је о ауторитарном режиму који је свој део БиХ довео до руба провалије, који је Босну ставио у службу трећеразредних западних дипломата и дозволио да земљом газдује свако коме то није лено – од Вашингтона до арапских земаља.

 

Арапи овде упорно купују некретнине и земљиште. Већ се може говорити о арапизацији Босне и Херцеговине. Управо он (Изетбеговић) је дозволио да овде дивљају вехабије“ – примјећује Филимонова и констатује да „на територији целе БиХ постоји вехабијско подземље, великодушно снабдевано западним новцем“.

– Утисак је да они овде формирају ћелију ‘Исламске Државе’, у сваком случају по неком сличном моделу. Посебно желим да истакнем да је око 30 одлично наоружаних и одлично организованих вехабијских упоришта распоређено управо дуж административне границе са Републиком Српском. Дакле, Федерација БиХ је потпуно пасивна, али потенцијално веома опасна творевина- претпоставља ова експерткиња за балканске студије.

Републику Српску Филимонова оцењује као „функционалну државу са стабилним државним апаратом и мобилисаном популацијом“. Међутим такво стање ствари, по њеним речима, апсолутно не одговара Сједињеним Америчким Државама, које настоје да не дозволе српском народу на Балкану да ојача и које покушавају да Федерацију БиХ подстакну за напад на Републику Српску.

Филимонова претпоставља да ће сада, након одржавања референдума, започети дуготрајна антисрпска информативна кампања, коју ће пратити читав низ провокација.

– Непријатељи Републике Српске, сав тај огромни списак, почевши од САД и арапских земаља, са свим њиховим обавјештајним службама, псеудодипломатским кором који ради у Сарајеву, а такође и хрватска страна, потрудиће се да се освете Српској за овај вид самосталности.

Константно ће изазивати хаос и конфликте ниског и средњег интензитета. Међутим, у Бањалуци је формиран озбиљан безбедносни апарат са одличним стручњацима, којима су у потпуности познати постојећи изазови и претње.

И, на пример, покушаји некаквог упада вехабија, под чијим би окриљем било могуће у БиХ увести НАТО снаге из Хрватске, сада више не могу проћи. Сигурна сам да ће убрзо бити јако много западне антисрпске хистерије, пропагандистичке галаме, коју ће настојати инструментализовати, покушајима да, на пример, све преведу у област правосуђа, па чак и да осуде Милорада Додика. Међутим, мислим да неће у томе успети-сматра Филимонова.

Филимонова указује и на то да је Балкан и даље нестабилан регион јер стратешки циљеви Запада, између осталог и слабљење српског народа и Србије као кључне државе и региону – и даље остају на снази.

– Овде је ситуација увек озбиљна. Пре или касније, кад скупи довољно потенцијала, Запад ће покушати  да дестабилизује регион. То је само питање времена. Али да се то не би десило, потребно је предузети све мере и усмерити све напоре у подршци српским земљама у региону- закључила је Филимонова.

 

Извор:Полиграф.неwс