loading...
Издвајамо Србија

ГЛАДУЈЕМО ДО СМРТИ: Радници Застава Инпро умиру на радном месту у Крагујевцу!

У кругу фирме „Застава Инпро“ 28 радника, инвалида рада, штрајкује глађу већ 18 дана јер не желе да их нови власник прогласи технолошким вишком. Веома су исцрпљени.

Леже немоћно, без снаге. Сада им је чак и то лежање све мучније и болније. Образи су им упали. Овако изгледају радници крагујевачке фабрике „Застава Инпро“ који од 11. октобра штрајкују глађу.

Сви су инвалиди рада, па им већ нарушено здравље додатно погоршава неузимање хране. Живе или – боље речено – одржавају се у животу само на води већ 18 дана!

Хитна интервенише

– Тачно у четвртак 27. октобра навршило се 28 година откако сам на радном месту, за машином у коју сам упао, изгубио три прста. Тада сам једва успео да ишчупам живу главу, а да ли ћу и сада – не знам – поручује инвалид треће категорије Стеван Пушоња, председник штрајкачког одбора „Заставе Инпро“.

Борећи се за исплату заосталих зарада и за останак на радним местима, пошто им је најављено да ће после приватизације дела фирме бити проглашени за технолошки вишак, у штрајк глађу ступило је 28 радника. Током скоро три пуне седмице појединима је организам посустајао, једног по једног одвозила је Хитна помоћ…

– Изузетно смо малаксали. Ми смо инвалиди друге и треће категорије, а сада се осећамо и као грађани другог реда. Ангажовани смо у такозваној заштитној радионици, а заправо смо потпуно незаштићени, дискриминисани. Француска компанија „Тригано“ приватизовала је само део фирме који много вреди и где раде здрави људи. Нас инвалиде пустила је низ воду, хоће да нас остави на улици. Чак су подигли и ограду између два дела фирме, између оног доброг који су купили и оног у коме ми радимо, са којим не желе да имају било какав додир – наводи Љубосава Вранић.

Испуњен један захтев

Од заосталих плата радници „Заставе Инпро“ примили су само део зараде за август у износу од 11.000 динара. Од десет захтева које су поставили на почетку штрајка испуњен је само један – директор Бранко Вељовић поднео је оставку. Покушали смо да разговарамо с градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем, али нам је речено да је на службеном путу.

Давна прошлост
НЕКАДА УСПЕШНИ

Штрајк глађу почело је 28 радника од укупно 132 запослена у „Застава Инпро“, некада успешном предузећу за запошљавање и професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом, које је радило бројне програме за аутомобилску индустрију.

Захтеви
ШТРАЈКАЧИ ЈОШ ТРАЖЕ:

1. Поштовање стеченог права у потписаном протоколу с Владом Србије;
2. Преиспитивање досадашњег пословања и приватизације дела фабрике;
3. Исплату заосталих зарада, превоза и јубиларних награда, и издавање обрачуна;
4. Повраћај незаконито одбијаног новца ради штедње у износу од 10 одсто зарађеног личног дохотка;
5. Да фабрику напусте радници који су узели социјални програм;
6. Преиспитивање издавања инвалидских решења у Националној служби за запошљавање и Медицини рада;
7. Прекид мобинга и дискриминације инвалида рада ИИ и ИИИ категорије;
8. Неприхватање да радници буду технолошки вишак и да буду послати на евиденцију НСЗС;
9. Неприхватање социјалног програма под досадашњим условима.

Реаговали Александар Вулин наглашава
УЧИНИЛИ ШТО СМО МОГЛИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је министарство урадило све што је у његовом домену како би помогло радницима фабрике „Застава Инпро“.

Рекао је да је исплаћена једна плата, понуђен је социјални програм (200 евра по години радног стажа, прим. аут.) и могућност да се оде на комисију како би се радницима који имају услове омогућио одлазак у инвалидску пензију.
– Спремни смо да помогнемо и жао ми је што се последње средство у синдикалној борби искористило као прво. Жао ми је што су ушли у штрајк глађу пре него што су искористили могућности Агенције за мирно решавање спорова или евентуално разговарали с пословодством или државом – казао је Вулин.

Он је поновио да је министарство урадило све што је требало, али да руководство очито није поделило средства како је требало и да не могу да обезбеде да радници буду запослени у приватном предузећу.

Извор:Курир.рс

loading...