Издвајамо Свет

ХЛАДНИЈЕ ОД ХЛАДНОГ РАТА : Односи Русије и САД доживели су ПОТПУНИ СЛОМ

Односи Сједињених Амерички Држава и Русије пали су на најниже гране још од Хладног рата, а опасност од војног сукоба сила већа је него икад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД су испуниле своју претњу и прекинуле сарадњу са Русијом у вези са примирјем у Сирији. Само неколико сати раније Москва је поништила споразум са Вашингтоном о уништењу вишка плутонијума. Ове две одлуке наводно нису повезане, преноси „Јутарњи“.

Примирје у Сирији је трајало само седам дана, а затим је уследило препуцавање око тога ко је крив за неуспех.
САД тврде да је Русија искористила примирје како би помогла сирисјком режиму да припреми нову офанзиву.

“САД су суспендовале суделовање у билатералним каналима с Русијом, успостављеним како би се одржао прекид непријатељстава у Сирији. Нажалост, Русија није успела да испуни властите обавезе и није била вољна или у могућности да осигура да се сиријски режим придржава договора на који је Москва пристала”, саопштио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби у понедељак.

Како је рекао, ради се о тешкој одлуци, а државни секретар Џон Кери ће остати фокусиран на проналажење дипломатског решења.

Кери се, међутим, неће скоро сваког дана чути са руским колегом Сергејом Лавровим нити често састајати са њим.
И план о америчко-руској војној антиџихадистичкој ћелији се отказује, а односи САД и Русије ће се у Сирији свести само на избегавање конфликата.Одлука САД је дошла након што су из Алепа стигли нови извештаји о нападима у којима су погинули цивили.
Јосх Еарнест, портпарол Беле куће.

С друге стране, Русија све више оптужује САД да су, уместо да се боре против џихадиста, спремне да се са њима удруже како би срушиле председника Сирије Башара ал Асада.
Оно што Русија највише замера САД јесте то што није још увек објавила ко су све терористи а ко припадници умерене опозиције у Сирији, преноси „Спутњик“.

„Жао нам је због одлуке Вашингтона да укине рад специјалистичких група у Женеви, повуче своје стручњаке и ограничи контакте само на подручје избегавања било каквих конфликата. Све се свело на једноставно питање: ко је Џабат ал-Нусра, ко стоји иза њих и зашто Вашингтон не може да испуни своје обећање да одвоји терористе од тзв. умерене опозиције. Након што нису испоштовале споразуме које су саме израдиле, САД покушавају да одговорност пребаце на неког другог“, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Али, због америчке неактивности, тврди Захарова, терористи су успели да се прегрупишу, што је практично иста оптужба коју Запад већ дуго ставља на терет Русији, дакле да користи примирја како би омогућила сиријском режиму да припреми нову офанзиву, као сада у Алепу.

Русија сматра да је Алеп најжешц́а тачка напетости у Сирији и да је Вашингтон очајан јер наводно сиријски режим уз помоћ Русије постиже успехе на фронту.

Владимир Путин издао уредбу којом је суспендовао Споразум о управљању и складиштењу плутонијума (ПДМА), који су он и бивши амерички председник Бил Клинтон потписали 2000. године.Споразум обавезује обе стране да се реше плутонијума како би спречиле да се користи у војне сврхе и свака од страна обвезала се да сагради погоне у којима ће плутонијум искористити за производњу струје. Путин тврди да је суспендовао споразум – који укупно, на обе стране, покрива 68 тона плутонијума, довољних за производњу 17.000 нуклеарних бојевих глава – због “драстичне промене у околностима, појаве претње стратешкој стабилности као резултату непријатељских акција”. Москва се дуго унилатерално држала договора, али руска страна, с обзиром на опште тензије, оцењује да то више није могуће – објашњавају у Кремљу.Путин оптужује САД да није саградио потребне погоне и да процесуира и складишти плутонијум на начин који није предвиђен договором, односно да га разређује и чува у контејнерима. “Другим речима, може се изнова обрађивати и претворити у плутонијум за израду оружја”, рекао је Путин.

Да САД има проблема с спровођењем плана, пише “Тајмс”, потврдила је Међународна комисија о фисијским материјалима, независно тело са универзитета у Принстону. Наиме, 2014. године је Обамина администрација зауставила градњу погона у Јужној Каролини јер се испоставило да би трошкови градње били виши од 30 милијарди долара па су се одлучили за алтернативу, методу којом се плутонијум меша с инертним материјалом и ставља у подземна складишта.

Москва би могла да се врати споразуму са Вашингтоном о плутонијуму уколико САД смање војну присутност у земљама НАТО-а, укину све антируске санкције и надокнаде материјалну штету изазвану тим санкцијама.

Извор:Блиц