Издвајамо Србија

ХОЋЕ ЛИ ОДГОВАРАТИ?!НАЛАЗ ОБДУКЦИЈЕ ПОКАЗАО: Несавесни лекари криви за смрт малог Раденка из Лознице

loading...

Осмогодишњи Раденко Никодиновић из Лознице преминуо је 8. октобра од последица гасне гангрене настале несавесним лечењем лекара из Лознице, показали су први резултати обдукције.

Наиме, како сазнаје „Информер“ у Министарству здравља, сви досадашњи резултати истраге комисије формиране поводом овог случаја указују на то да су лознички ортопед Добривоје Бојанић и педијатри из Дома здравља у овом граду одговорни за смрт дечака. Уколико и биохемијске анализе, које се очекују за десетак дана, потврде ове налазе, против њих ће највероватније бити поднета кривична пријава за несавесно лечење и тешко дело против здравља људи, за које је запрећена казна од две до 12 година робије.

Резултати обдукције несумњиво указују на то да дечакова рана после отвореног прелома подлактице није добро очишћена, због чега је дошло до инфекције. Пошто инфекција није адекватно лечена, изазвала је гангрену.

– Први подаци обдукционог налаза показали су да је Раденко умро од гасне гангрене, која је великом брзином ушла у крвоток. То је најозбиљнија компликација у медицини, која се шири великим интензитетом и у већини случајева против ње нема спаса. Гасну гангрену је проузроковала рана на дечаковој руци, из које су изоловане чак три врсте бактерија. То јасно указује на чињеницу да лекари који су примили Раденка непосредно после повреде нису очистили рану на његовој руци. Она је морала да буде чиста и стерилна – кажу из Министарства здравља.

Како су навели, унутрашњим надзором инспектора утврђено је да и да је поред отвореног прелома и инфициране ране, дечак данима имао тегобе које нису примећене и адекватно лечене.

– То је проузроковало тешку клиничку слику пацијента са, нажалост, смртним исходом.

Налази су даље послати на биохемијске и хистопатолошке анализе, које ће бити готове за десетак дана, после чега ће деловати и Тужилаштво.

– Ако ти резултати потврде налазе обдукције, нема сумње да постоје сви услови да се против одговорних лекара поднесу кривичне пријаве – објашњавају у Министарству.

Милан Никодиновић, отац малог Раденка, каже да кажњавање одговорних лекара не може да врати његовог сина, али да им је важно да се зна истина.

– Знао сам да ће извештај са обдукције потврдити да је лекарски немар убио моје дете. И због тога неко мора да одговара. Моје дете ништа не може да врати, али не желим да више икада иједно дете страда због нечијег немара и неопрезности – рекао је Никодиновић.

Дечака у Београду лечило 56 лекара

У Институту за мајку и дете нису желели да коментаришу налазе обдукције док сви резултати не буду готови.

– Дете је дошло у тешком стању, са озбиљном клиничком сликом. Гасна гангрена је била распрострањена у великој мери и захватила је велики део крвотока. Читав конзилијум од 56 лекара даноноћно је пратио његово стање, и урадили су све што су могли, чак и преко њихове стручности. Сувишно је коментарисати да је неко од њих направио лошу процену при лечењу, јер ништа више нисмо могли да учинимо – рекао је један од лекара који је био у тиму.

Извор:Информер.рс

Loading...
loading...
loading...