Издвајамо Свет

ИЗА КУЛИСА Лондон покушава да увуче своје људе у ЕУ?

Велика Британија покренула је иза кулиса дипломатске напоре за утицај на питања ЕУ током процеса изласка из европског блока тако што се понудила да позајми званичнике мањим чланицама које ће наредне године преузети Предсједништво Уније, пише „Политико“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика Британија је одустала од свог шестомјесечног Предсједништва ЕУ, које је требала да преузме у другој половини наредне године, пошто су преостале чланице сматрале је да је неподобно да Лондон одређује политичку агенду Унији након што је на референдуму одржаном у јуну побеедила опција за излазак из чланства.

Међутим, убрзо након референдума, Велика Британија почела је да нуди своје званичнике Малти и Естонији, које наредне године преузимају европско председништво.

Званичници Естоније и Малте навели су да су им британске дипломате агресивно нудиле помоћ са особљем ради лакшег постављања политичке агенде током припрема за преузимање Председништва.Велика Британија је послала само једног званичника да помогне тренутном европском Председништву из Словачке, а ниједног Луксембургу и Холандији, који су раније обављали ту дужност.

Извор:Срна