Издвајамо Свет

ИЗА КУЛИСА РАТА У ИРАКУ: Пентагон платио за лажирање снимка терориста

Министарство одбране САД током рата у Ираку сарађивало је са британском пи-ар агенцијом “Бел Потингер”, која се бавила негативном пропагандом активности Ал Каиде, укључујуц́и и ширење лажних снимака.

Према подацима Завода за истраживачко новинарство, Пентагон је агенцији платио око 540 милиона долара за покривање рата у Ираку у периоду од 2007. до 2011. године, пише Дејли бист.

Уредник пи-ар компаније Мартин Велс изјавио је да је компанија радила рекламе који представљају Ал Каиду у негативном светлу, правила лажне приче које су се наводно приказивале на арапској телевизији и емитовала лажне рекламе које промовишу активности Ал Каиде. Осим тога, америчка војска подметала је дискове са лажним снимцима Ал Каиде током претреса, а затим пратила ИП адресе оних који су те дискове гледали. Дискови су прац́ени и у Ирану, Сирији, па чак и у Америци.Велс је рекао и да су радници агенције сарађивали са америчком војском и припадницима обавештајне службе у Багдаду. Компанија је о својим резултатима извештавала Пентагон, ЦИА и Савет за националну безбедност САД. Монтажер који је радио на прављењу видео-снимка рекао је да је тај рад “шокантан, да отвара очи и да мења живот”.

Укупно је у агенцији радило око 300 људи, од којих је вец́ина држављана Велике Британије и Ирака. Пентагон је потврдио сарадњу са агенцијом у оквиру информативних и психолошких операција САД у Ираку и изјавио да су материјали које је компанија објављивала били “истинити”.

Извор:rs.sputniknews.com