Издвајамо Србија

Ко не подржи Вучићевог кандидата за председника Србије, ЛЕТИ ИЗ ВЛАДЕ!

Подршка свих чланова владајуће коалиције кандидату Александра Вучића и СНС-а за председника Србије је ствар доброг васпитања. Ко то не жели, нека изађе из Владе, каже за „Блиц“ Зорана Михајловић, потпредседница Владе и функционерка СНС-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кандидат за председника Србије испред СНС-а још је у магли, али је све извесније да ће га подржати све странке на власти. Зорана Михајловић наводи да је за њу „потпуно принципијелан став да све чланице владајуће коалиције, нарочито они који седе у Влади Србије, стану уз кандидата напредњака“.

– Њега ће одредити и подржати председник владе у којој седе. Такву одлуку сматрам и добрим васпитањем јер је Вучић, иако није морао, у Владу увео један број странака, па је ред да се одуже – наводи Михајловићева.Она наводи да „свака другачија одлука партнера њене партије значила би да они желе да воде кампању за председника Србије преко леђа Вучића и популарности СНС-а“.

– У том случају господо, изађите из Владе јер није у реду да из кабинета премијера водите своје кампање против кандидата кога је премијер изабрао. Да не буде забуне, ту не мислим на себе, јер сам толико пута рекла да ми тако нешто нико није понудио, нити смо о томе у СНС-у разговарали – истиче Михајловићева.Да се разматра идеја о заједничком кандидату за председника Србије први је открио лидер СПС-а Ивица Дачић. Он је навео да је то комплексно питање и да све зависи од става владајуће коалиције.
– До сада је СПС имао свог кандидата, али не бисмо хтели да правимо штету заједничком кандидату, осим у случају да то буде Зорана Михајловић – рекао је Дачић.

Уколико одлука о томе буде донета, то ће бити први пут у последњих 12 година да социјалисти немају свог кандидата на изборима за председника Србије. Од 2004. године два пута је у председничку трку улазио Дачић, а једном Милутин Мркоњић.Сам Дачић је крајем 2013. рекао да ће се сигурно кандидовати на изборима 2017, уколико тада буде у политици.
– Био сам трећи на председничким изборима, а СПС мора да има председничког кандидата – рекао је тада лидер социјалиста.
Зашто се међувремену предомислио?Бојан Клачар, извршни директор Цесида, сматра да на овај начин председник СПС-а жели да одржи добар однос са Александром Вучићем, као и да евентуални заједнички кандидат не би донео штету СНС-у. Напротив.
– То би свакако био кандидат напредњака, око кога би се окупиле све странке из власти. Једину штету би могао да трпи СПС. Ради се о великој странци и увек је добро да она има свог учесника у трци за председника. Не зато што би њихов кандидат могао да победи оног из СНС-а, већ зато што је то начин да задрже своје бираче – каже Клачар за „Блиц“.
Он додаје да би подршком заједничком кандидату СНС-а одређени број бирача социјалиста могао да се прелије у групу оних који гласају за СНС, чиме улазе у ризик на дужи рок.
– Због евентуалне подршке СНС-у, може да се промени унутарстраначка динамика, јер је сасвим сигурно да би због такве одлуке одређени број чланова СПС-а био незадовољан – објашањава Клачар.Међу првима на српској политичкој сцени своју кандидатуру за председника Србије најавио је Расим Љајић, председник СДПС-а и министар трговине. Он је непосредно после парламентарних избора рекао да ће то бити прилика да грађани оцене његов рад, као и да би његово кандидовање било добро за странку.
После изјаве Дачића да је могућ заједнички кандидат владајуће коалиције, и сам Љајић не искључује могућност да одустане од трке за председника Србије.

– Ако сви подрже заједничког кандидата, онда бих и ја. Ипак, све зависи ко би то био. Немам личан однос према томе, већ прагматички. Ако то буде неко кога би подржали и моји бирачи, подржао бих га и ја – каже Љајић за „Блиц“.

Извор:Блиц