Издвајамо Свет

ЛАВРОВ ОДБРУСИО АМЕРИКАНЦИМА: “Не обраћајте се РУСИЈИ са позиције силе, то вам неће проћи!”

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поручио је да је руско суспендовање споразума о уништењу вишка плутонијума сигнал Вашингтону да обраћање Русији са позиције силе, језиком санкција и ултиматума, неће проћи.

– Суспензија тог споразума је била „изнуђена мера“ – навео је Лавров у саопштењу објављеном на сајту министарства, пренео је Ројтерс.

Како је истакао, све је била реакција на непријатељске поступке Вашингтона.

– Нажалост, у последње време, САД су предузеле низ непријатељских корака према Русији. Пре свега, под измишљеним изговорима, Вашингтон је увео економске и друге санкције великих размера против Русије. Почело је јачање војне инфраструктуре НАТО-а и бројности америчких војника у близини руских граница. САД и њихови савезници отворено, без зазора, саопштавају да прелазе на политику „обуздавања“ према Русији. Чак већ прете терористичким нападима у руским градовима – додао је Лавров.

Према његовим речима, Москва не избегава своје обавезе у области нуклеарног разоружавања.

– Желео бих да нагласим да Русија не избегава своје обавезе у области нуклеарног наоружања, укључујући смањење количине нуклеарних материјала употребљених у оружаним програмима. Руски плутонијум, за који је саопштено да више није неопходан за циљеве одбране, остаће изван оружане делатности – наведено је у саопштењу руског министра.

Спутњик наводи да је Русија поставила услове САД под којима је спремна за наставак договора о коришћењу плутонијума.

Међу њима су измене споразума о уништењу вишка плутонијума између Русије и САД и смањење војне инфраструктуре САД у чланицама НАТО, као и потпуно укидање санкција и компензација за трошкове настале због санкција.

 

Извор:rs.sputniknews.com