loading...
Издвајамо Србија

ЛАЖ РАЗБИЈЕНА 32 ПУТА: СРБИ нису криви за масакр на “Тузланској капији” 1995. године!(видео)

Тим одбране генерала Ђукића представио експертски налаз. Те ноћи 25. маја 1995. на Тузланској капији детонирала је другачија експлозивна направа, о чему, између осталог, сведочи податак да чак 60 жртава има повреде од гелера после детонације из више праваца.

За смрт 71 човека и рањавање више од 150 није одговорна граната топа од 130 мм која је, према оптужници суда БиХ, долетела из озренског правца и на крајњој линији домета српског топа и направила масакр.

Те ноћи 25. маја 1995. на Тузланској капији детонирала је другачија експлозивна направа, о чему, између осталог, сведочи податак да чак 60 жртава има повреде од гелера после детонације из више праваца.

Тим међународних стручњака, њих више од 400, уназад три године извео је 32 реконструкције догађаја, према изведеним чињеницама у пресуди генералу Новаку Ђукићу и ниједан такав оглед на Војном полигону Никинци ни близу не потврђује кривицу нашег генерала – ово је суштина првог јавног приказавања експертизе тима одбране генерала Ђукића на Правном факултету у Београду прошлог петка.

Вишегодошњи рад на доказивању невиности Новака Ђукића који је пред судовима у БиХ осуђен на 25 односно 20 година као кривац за страшан маскр, експерти из Србије, Чешке, Израела, Француске потписали су још пролетос.

Адвокат генерала Ђукића, Миларад Констатиновић подвукао је да се нада како ће Суд у БиХ ипак уврстити нове чињенице у поступак генералу, односно да ће држава Србија помоћи да се скине љага са његовог имена.

Генерал ВРС Петар Шкрбић нагласио је да досад никада ниједан српски официр није имао на располагању овакав тим стручњака јер да је јесте, велики број њих морао би бити ослобођен.

Ускоро реконструкција Маркале

– ТИМ од 400 експерата, официра, судских вештака, пиротехничара, специјализованих сниматеља, правника свих специјалности остаје на окупу и ускоро ће у Никинцима почети са реконструкцијом Маркала 1. и 2. где су такође погинули бројни цивили. Маркале ће се “опитовати” такође у размери 1:1 док ће тим експерата “странаца” бити чак и ојачан – открио је генерал Видосав Ковачевић.

Према његовим речима, страним стучњацима је био велики професионални изазов да учествују у оваквим реконструкцијама јер се раде први пут у свету. Нажалост, огледи у Никиницма били су “интересантни” и разним хакерима који су нападали рачунаре кључних људи екипе одбране. Колико се многи занимају за случај сведочи податак да су поједини “невладини” најавили нереде на Правном уколико се експерти појаве у петак, па је све каснило око 20 минута док полиција није дала процену сигурности догађаја.

Вештак суда БиХ Берко Зечевић лажирао предмет

Генерал Илија Бранковић, први експерт тима Новака Ђукића рекао је студентима да је истина да су људи на Капији страдали али да се не зна ко их је побио. То треба да истражи суд у БиХ.

– Ми, наравно, имамо слику целог догађаја – рекао је Бранковић и додао да “они” нису ни истрага ни суд.- Вештак суда БиХ Берко Зечевић лажирао је предмет и само он зна за чији рачун.

Извор:Новости.рс

loading...