Издвајамо Православље

ЛЕЧИ СВЕ, ОД НЕРВОЗЕ ДО ОЧИЈУ: Исповест СРБА којима је помогла ВОДА са ИЗВОРА СВЕТЕ ПЕТКЕ! (ВИДЕО)

Цркве Свете Петке и Ружица на Калемегданској тврђави у Београду сутра ће бити главно место окупљања православних верника.

Поред присуства богослужењу и причешћа, верници на дан Свете Петке долазе на Калемегдан како би узели воду са извора за коју се верује да је због светице чудотворна.

Loading...

Непрегледна колона људи отегла би се малтене све до споменика Победник, али верницима није сметало да стрпљиво чекају по сат и више времена.

“Лечи све, од нервозе до очију, ногу и вртоглавице“, најчешћи је одговор које смо чули од верника у реду.

Свештеници су на Свету Петку међу вернике бацали жито, а по веровању ће посебна срећа пратити свакога ко је успео да га пронађе у трави.

Свештеник Милорад Средојевић наглашава за Телеграф да у калемегданске цркве на Свету Петку не долазе само православни и хришћански верници.

– Свету Петку поштују у целом свету. Данас овамо долазе људи из свих крајева земље, али и окружења. Култ Свете Петке превазилази хришћанске народе, због ње овамо долазе и муслимани и Турци, уопште многи други верници. Она помаже свакоме ко верује. Бог није поделио људе – људи су поделили Бога. Ако човек верује и ако се из душе моли Богу, он ће увек помоћи. Можемо бити рођени у Солуну, Нишу, Чачку или Венецији, али само од нас самих зависи да ли смо људи или нисмо – прича Средојевић.

Мошти Свете Петке биле почивале су у цркви Ружица од 1396. до 1521. године, када су по наређењу султана Сулејамана пренете у Цариград. Света Петка је по предању желела да управо ту буде сахрањена, због чега је и верницима оставила у знак сећања на њу чудотворан извор.

 

Извор: Телеграф.рс/Србија јавља

Loading...
loading...
loading...