Издвајамо Србија

МИНИСТАР ВУЈОВИЋ ИЗ САД НАЈАВЉУЈЕ ОКУПАЦИЈУ: Српска предузећа ће преузети страни менаџмент!

Београд – Велика предузећа треба да се оспособе да приме страни менаџмент, да хватају корак са светом и да се оспособе да рефинансирају обавезе по нижим каматним стопама

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је изјавио министар финансија Душан Вујовић за РТС, где борави на јесењем заседање ММФ-а и Светске банке.

На питање које су замерке Светске банке Србији, Вујовић је рекао да то „нису замерке, већ њихове жеље да се фокусирамо на препреке на које наилазимо у овој фази“.

„Суштина је да се велика предузећа оспособе, да приме страни менаџмент, да се оспособе да рефинансирају своје обавезе по нижим каматним стопама да би добиле корист од тога шта је Србија постигла. Очекујемо да се остваре циљеви оптимизације броја запослених и у јавном сектору и јавним предузећима“, казао је он.

Он очекује да се то рефинансирање спроведе по много повољнијим условима и за предузећа и Србију у целини.

„Очекујем да људи нађу свој интерес у новом приступу раду и да се остваре циљеви у реструктурирању и оптимизацији броја запослених у целом јавном сектору и јавним предузећима“, указао је Вујовић.

Он је у Вашингтону за РТС рекао да су настављени разговори са ММФ-ом који су започети у септембру у Београду, а завршавају се последње декаде октобра, такође у српској престоници.

„Са Светском банком смо разговарали о текућим пројектима и плану сарадње са Владом Србије о дефинисању приоритета и мерењу реализације приоритета у првих 100 дана нове владе“, рекао је Вујовић.

Министар финансија Душан Вујовић оценио је данас да ће заједничка седница влада Србије и Албаније бити корак у правцу подршке заједничких инвестиционих пројеката и сарадње, као основе будућег развоја за све земље у региону.

Вујовић је рекао да је на јесењем заседању ММФ и Светске банке у Вашингтону наглашен ефекат решености на регионалну интеграцију и сарадњу, као и конкретизовање пројеката и договора о транзиту и трговини као основи развоја и сарадње.

Он је рекао да је у Вашингтону разговарао са потпредседником Светске банке за Европу и Централну Азију Сирилом Милером који је оценио да је Западни Балкан једна од најдинамичнијих зона целе Европе.

„Чињеница је да су те земље касније кренуле са реформама, али је чињеница да се сада посвећују тим реформама и труде се. Посебно истичу примере, не само Србије, већ и Црне Горе и Македоније“, казао је Вујовић.

Он је рекао да је у Њујорку присуствовао мултилатералним састанцима на којима је било речи у којим правцима се креће међународна заједница.

Вујовић је рекао да се у наредној години очекује већи раст и да то ствара повољније услове за Србију и друге земље.

 

Извор: Танјуг