Издвајамо Свет

МОСКВА ПРЕТИ ВАШИНГТОНУ: Ако покушате да нападнете нас или сиријску војску, брзином МУЊЕ срушићемо ваше авионе!

Руске снаге су спремне да обарају америчке авионе и ракете у Сирији како би заштитиле животе својих официра, упозорава Министарство одбране Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал Игор Конашенков још раније је навео да „несанкционисани напади САД на положаје у Сирији могу угрозити животе руских војника и официра“.
Како истичу војни стручњаци, одлуке о уништавању „неидентификованих авиона биће доношене брзином муње“.

Извор у руском војноиндустријском сектору истиче да руски радари у Сирији не могу идентификовати припадност ловачког авиона у зони ђеловања регуларне сиријске војске.Американци лете са искљученим транспондерима (систем препознавања припадности војних авиона), а на снази ​​је Споразум о недопустивости инцидената у ваздуху и разграничењу зона борбених деловања.
„Ако се на подручју где раде руски официри појави неидентификовани ловачки авион или ако на то подручје буде испаљена ракета, одлука о спашавању припадника наше војске биће донесена брзином муње“, објашњавају руски извори.

Према речима Фјодора Лукјанова, главног уредника листа „Русија и глобална политика“, циљ упозорења руског војног врха јесте да се избегне рат.“То је јасно и недвосмислено упозорење које треба да одигра улогу одвраћања. Наш војни врх даје до знања да ће напад на њих и на сиријске снаге бити схваћен као акт агресије усмерене против Русије“, прецизира он.
Он истиче да у Пентагону раде професионалци и да они схватају какве су последице сличних инцидената.

Већина официра руског Центра за помирење сукобљених страна у Сирији ради на земљи и доставља хуманитарну помоћ подручјима која контролише легитимна сиријска власт.
Припадници сиријске војске учествују и у преговорима са руководиоцима насеља и вођама оружаних одреда у већини сиријских провинција.Сваки ракетни и ваздушни напад на територије које контролише легитимна сиријска власт представља недвосмислену пријетњу за припаднике руске војске, упозорава руска страна.

Руске јединице у војним базама Хмејмим и Тартус штите системи противваздушне одбране „С-300“, као и најновији системи „С-400“, чији је домет 400 километара.Након онога што се догодило 17. септембра у Деир ел Зору (напад САД на снаге сиријске Владе), предузете су све потребне мере којима се искључује свака могућност „грешке“ усмерене против припадника руских оружаних снага и војних објеката у Сирији, наводе у Москви.

САД су саопштиле да су 17. септембра грешком ракетирале положаје сиријске регуларне војске. У том нападу погинула су 62 војника, а више од 100 их је рањено.

Извор:Срна