Издвајамо Свет

На помолу повратак ТОНИЈА БЛЕРА?

Бивши британски премијер Тони Блер један је од лидера идеје “Трећег пута” који је, тврде критичари, разбио политичко јединство левог центра.
Овај политичар иза себе има и бреме рата у Ираку 2003. године

Тони Блер један је од ретких британских премијера који је истовремено са завршетком мандата оставио и политике.

У Блеровом случају та се одлука показала посебно исплативом. Бивши британски премијер имао је мало времена за одмор од високе политике – са својом хуманитарном организацијом већи део године проводи на путу, а с корпорацијом “Тони Блер асосијејтс” склапа послове који су му током протеклих десет година донели милионе и учинили га једним од најбогатијих бивших британских премијера.

Када ухвати који слободан тренутак, одржава говоре широм света за које наплаћује пола милиона евра за пола сата. С тако организованим професионалним животом и резултатом анализе Џона Чилкота који га оптужује за катастрофалне поседице рата у Ираку, човек би помислио да је бившем британском премијеру боље држати се подаље од политике, пише “Јутарњи лист”.

Стога је посебно изненађење Блерова изјава да би се ускоро могао вратити у свет политике.
У недавном интервјуу за часопис “Есквајр” Тони Блер је поделио своју забринутост актуалним стањем британске левице. Његов наследник, лидер Лабуристичке странке Џереми Корбин, странку враћа у шездесете, године особито мрачне у историје странке, рекао је Блер, због чега размишља о томе да се прихвати посла и спаси странку.

– Имам ли велике осећаје према томе? Да, имам. Јесам ли врло мотивисан тиме? Да. Куда ћу кренути одавде? Шта ћу тачно направити? То је отворено питање – рекао је Блер.
Очекивано, његова изјава, иако засад не нуди конкретне детаље о његовом евентуалном повратку у политику, покренула је бујицу емоција не само у политичким круговима Велике Британије, него и у јавности која је подељена по питању доживљаја Блеровог лика и дела.

Слично је и унутар Лабуристичке странке која је актуално подељена у два жестоко супротстављена табора.
С једне су стране такозвани корбиновци, окупљени око активистичке групе “Моментум” која делује као Корбинова лична ПР машинерија и сматра се најзаслужнијом за Корбинове две победе у избору за лидера странке. Идеолошки супротстављени су припадници левог центра, у политичким круговима познати као блеровци, који Лабуристичку странку виде као модерну странку левог центра и згрожени су Корбиновим прозивањем капитализма и негирања Блерових заслуга.
На овогодишњој конференцији Лабуристичке странке, одржаној крајем прошлог месеца у Ливерпулу, истакнути лабуристички политичар Том Вотсон, тренутно на месту Корбиновог заменика, одржао је страствени говор којим је упозорио свога шефа да капитализам није непријатељ.

Спасавање левице Тони Блер види можда као своју отаџбинску дужност. Иако је неочекиван, за бившег премијера ово није први покушај повратка политици.

Они који поздрављају могући повратак Тонија Блера на политичку сцену могли би, стога, повући паралелу – ако због притисака унутар странке Блер одустане од своје идеје повратка политици, Лабуристичка странка могла би остати без особе довољно харизматичне да је уједини.

Извор:Јутарњи лист