Издвајамо Свет

НАТО У ПАНИЦИ: Након најаве о 200 авиона Русима забрањен прелет у Србију!

Руски пилоти могу у Србију, али не и њихови „мигови“ и хеликоптери!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, на заједничкој вежби БАРС-2016, која је почела пре два дана, наши ваздухопловци заједно са колегама из Русије лете користећи домаћу технику, која је неупоредиво скромнија у односу на оно чиме располажу Руси, а разлог томе је противљење околних земаља из НАТО које нису желеле да руске борбене летилице прелете преко њихових територија.

– Последњих годину дана сведоци смо колико су блиских сусрета имале руске војне летелице са НАТО авионима, а последњи пут било је пре непуних недељу дана, када су чак четири европске земље (Норвешка, Велика Британија, Француска, Шпанија) дизале своје летачке посаде како би пресреле “тупољеве“ (Ту-160), који су, наводно, угрозили њихов ваздушни простор. Заиста мислите да би после свега дозволили руским “миговима“ да без проблема надлећу простор који контролише НАТО – навео је извор за исти лист.

– Русија никада није била против намере Србије да се прикључи ЕУ, већ је била против тога да се из Брисела намеће политика у односу на Москву. Што се тиче НАТО, он би требало „да се позабави чишћењем територија и оним што је оставио, а не да спонзорише Косово. Конкретан датум посете премијера Дмитрија Медведева није утврђен, тако да нико не одлаже ту посету, а министар спољних послова Сергеј Лавров би ускоро требало да дође, као и делегација са секретаром Савета безбедности Николајем Петрушовим на челу, тако да је у нашим односима све нормално, не брините се – рекао је Чепурин.

Наравно, званичну потврду забране руским борбеним авионима да дођу у Србију нема, а према речима војног аналитичара Мирослава Лазанског, Србија не би требало да има проблеме са Западом због ове вежбе.

– Сигуран сам да Србија не може имати проблеме са НАТО због заједничких вежби са Русијом. Ми смо суверена земља и можемо да вежбамо с ким хоћемо, у крајњем случају, имали смо далеко већи број вежби с њима него с Русима – навео је Лазански.

С друге стране, руски амбасадор у Београду Александар Чепурин не види ништа спорно у поменутим вежбама.

– Руски пилоти су већ овде, а од 3. до 15. новембра биће одржана и вежба “Словенско братство”, чији је циљ увежбавање реаговања у ванредним ситуацијама и заштита становништва. Учествоваће око 100 представника наше стране, а биће позвани и сви војни изасланици који су у Србији. То су вежбе које нико ни од кога не скрива – рекао је Чепурин.
Извор: Ало.рс