Издвајамо Свет

НАТО У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Руски тенкови “Армата” имају заштиту чак и од уранијумских граната!

Прошле недеље је објављено да је систем „Афганит“ научио да уништава противоклопне гранате са језгром од осиромашеног уранијума

Систем активне заштите војних возила породице „Армата“ од уранијумских граната могао би да изазове прекретницу у области развоја оклопних возила, пише часопис „Нешенел интерест“.

Прошле недеље је објављено да је систем „Афганит“ научио да уништава противоклопне гранате са језгром од осиромашеног уранијума. Раније се веровало да је систем активне заштите ефикасан само против противтенковских ракета и реактивних граната.

„Ако је Русија заиста постигла напредак у борби против противоклопних противтенковских граната, копнене снаге САД и НАТО-а ускоро би могле да буду суочене са веома озбиљним проблемом, јер ће ратне машине „Армата“ за неколико година почети да се користе“, наводи се у чланку. Аналитичари које је анкетирао „Нешенел интерест“ дали су различита мишљења о новом развоју.

Мајкл Кофман из Центра за поморску анализу верује да „Афганит“ неће моћи да заустави најновију америчку муницију и у најбољем случају моћи ће да одбије гранату са курса.

Михаил Барабанов из Центра за анализу стратегије и технологије сматра да креатори „Армате“ нису могли да не предвиде заштиту од актуелних претњи.

„Мало је вероватно да је нова генерација активних система заштите развијена без узимања у обзир најчешћих претњи, као што су противоклопне гранате са уранијумским језгром и ракете за напад одозго“, сматра Барабанов. Али, у принципу, чак и ако у серији „Армата“ буде реализована само половина наведених могућности, тенк Т-14 и њему слични биће изузетно страшне борбене машине, закључује „Нешенел интерест“.

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2016.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31