Издвајамо Свет

НЕМАЧКА и ФРАНЦУСКА деле ваздушну базу и авионе

Немачка и Француска објавиле су данас план да деле једну ваздушну базу и транспортне авионе као део војне реорганизације после британске одлуке да напусти ЕУ.

Две земље су потписале споразум који предвиђа да деле транспортне војне авионе Ц-130Ј Супер Херкул, саопштио је француски министар одбране Жан Ив Ле Дријан у Паризу.

Његова немачка колегиница Урсула фон Дер Лејен, која је допутовала у Париз на потписивање споразума, рекла је новинарима да обе земље желе да нови аранжман ступи на снагу до 2021. године.

Француска је наручила четири авиона Ц-130Ј од америчке компаније Локид у јануару, а Немачка планира да купи четири до шест ових авиона и да их смести у бази у Француској, преноси АФП.

Дер Лејен је у јулу, неколико недеља после биртанског реферфендума о напуштању Уније, рекла да је Лондон “паралисао” европске напоре за интегрисанијом политиком.

ЕУ треба да искористи прилику и да то промени, рекла је тада немачка министарка, а француски функционери су прошлог месеца рекли да Париз и Берлин праве планове за “активнију и кориснију” одбрамбену политику.

У међувремену, британски министар одбране Мајкл Фолон је данас рекао да ће Британија наставити да блокира стварање војске Европске уније докле год буде била чланица ЕУ.

– Напуштање ЕУ не значи да ћемо одустати од посвећености безбедности на нашем континенту. Ми имамо водећу улогу у НАТО, који је темељ наше безбедности, послаћемо трупе на његову источну границу следеће године. Али ми ћемо наставити да блокирамо војску ЕУ, која би једноставно подривала НАТО – рекао је Фолон на конференцији Конзервативне партије у Бирмингему, пренео је Ројтерс.

Извор:Танјуг