Издвајамо Свет

НЕМАЧКА и ФРАНЦУСКА деле ваздушну базу и авионе

Немачка и Француска објавиле су данас план да деле једну ваздушну базу и транспортне авионе као део војне реорганизације после британске одлуке да напусти ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Две земље су потписале споразум који предвиђа да деле транспортне војне авионе Ц-130Ј Супер Херкул, саопштио је француски министар одбране Жан Ив Ле Дријан у Паризу.

Његова немачка колегиница Урсула фон Дер Лејен, која је допутовала у Париз на потписивање споразума, рекла је новинарима да обе земље желе да нови аранжман ступи на снагу до 2021. године.

Француска је наручила четири авиона Ц-130Ј од америчке компаније Локид у јануару, а Немачка планира да купи четири до шест ових авиона и да их смести у бази у Француској, преноси АФП.

Дер Лејен је у јулу, неколико недеља после биртанског реферфендума о напуштању Уније, рекла да је Лондон „паралисао“ европске напоре за интегрисанијом политиком.

ЕУ треба да искористи прилику и да то промени, рекла је тада немачка министарка, а француски функционери су прошлог месеца рекли да Париз и Берлин праве планове за „активнију и кориснију“ одбрамбену политику.

У међувремену, британски министар одбране Мајкл Фолон је данас рекао да ће Британија наставити да блокира стварање војске Европске уније докле год буде била чланица ЕУ.

– Напуштање ЕУ не значи да ћемо одустати од посвећености безбедности на нашем континенту. Ми имамо водећу улогу у НАТО, који је темељ наше безбедности, послаћемо трупе на његову источну границу следеће године. Али ми ћемо наставити да блокирамо војску ЕУ, која би једноставно подривала НАТО – рекао је Фолон на конференцији Конзервативне партије у Бирмингему, пренео је Ројтерс.

Извор:Танјуг