Издвајамо Свет

НЕМАЧКА СТОЈИ ИЗА СВЕГА: МEРКЕЛОВА жели српску имовину на Космету!

Шта је позадина захтева из Брисела да Београд преда имовину на КиМ? Тврд став повезан са планом да преузму поште у покрајини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка инсистира да се Србија одрекне имовине Телекома на Косову и Метохији у корист албанских окупационих власти, како би нашој држави била отворена поглавља у наставку преговора са ЕУ, преносе Новости.
Према информацијама дневног листа, током последње рунде преговора о телекомуникацијама у Бриселу, ништа није слутило на такав исход. А онда су, у ноћи између прошлог четвртка и петка, представници ЕУ нашој страни ставили на сто папир који је потпуно неприхватљив за Србију.

Дипломатски извори тврде да иза тог новог услова стоји званичан Берлин који није спреман да се више по питању имовине Телекома праве било какви компромиси. Због тога су, практично, преговори ударили у зид, а Београд је добио понуду по принципу – узми или остави.

И поред тога, премијер Александар Вучић послаће ових дана предлог Србије за решење имовине Телекома, а наши званичници траже и да се о тој теми наставе разговори.
Тако је, по ко зна који пут, Београд суочен са грубом уценом из Брисела, како би наша земља начинила корак напред ка ЕУ, док се албанској страни непрекидно гледа кроз прсте иако још није формирана Заједница српских општина која је договорена још 2013. године.

Иначе, није искључено да иза новог берлинског захтева стоје и пословни интереси Немачке.
Јер, према приштинским прописима, имовина Телекома Србија припада „Поштама и телекомуникацијама Косова“, који представља акционарско друштво, а 75 одсто акција овог друштва је одлуком комисије такозване „владе“ још 2013. продато немачко-америчко-енглеском конзорцијуму Аксос ГМБХ – Најафи за 277 милиона евра.

Међутим, ова одлука о продаји није добила већину у „скупштини“, због противљења опозиције, па су акције и даље, по њиховом виђењу, у власништву тзв. државе.

Аксос ГМБХ је са седиштем у немачком граду Хамбургу, док је Најафи приватна инвеститорска фирма из Феникса (америчка држава Аризона). Обе компаније, како би заштитиле своје интересе, тужиле су „Косово“ Међународном центру за решавање инвестиционих спорова и траже 50 милиона евра обештећења.

Што значи, уколико би међународни конзорцијум успео да дође до Телекома на КиМ, а ми се одрекнемо те имовине, наша земља не би могла ни судски да оспорава евентуалну продају те инфраструктуре немачко-америчко-енглеском конзорцијуму.Државни врх би и током овог викенда требало да разматра захтев Брисела да се Србија одрекне имовине Телекома на КиМ коју је наша земља проценила на око 31 милион евра. Али, иако су прве информације говориле да Београд мора да достави одговор до сутра, извори преносе да би о овој важној теми, од које зависе европске интеграције, могло да се разговара и идуће седмице.

Извор:Новости