Издвајамо Русија

НЕШТО СЕ СПРЕМА: Русија гомила Искандере на граници са непријатељским земљама ЕУ!

Британска новинска агенција Реутерс – позвавши се на своје изворе у америчких обавештајним службама – објавила је да САД сматрају да Русија распоређује по својој Калињинградској области ракетне системе „Искандер-М“.

Исти „извори“ су нагласили да разлози због којих Русија то чини „не морају представљати опасност“.

Агенција преноси и ову процену из америчког обавештајног врха: „Руси су у калињинградску област и 2014-те пребацили такав ракетни систем. Ово што сада чине може бити политички гест – демонстрација силе којом се изражава незадовољство дејствима НАТО“.

Претходно је на исто указала Естонија, нагласивши да страхује од „нових крстарећих ракета“ којима могу гађати „Искандери“ из Калињинградске области.

Естонци су истовремено проценили да је мало вероватно да би Русија могла применити тактичко атомско оружје против инфраструктуре или војника НАТО који се налазе на њеној територији.

Говорећи у јуну о могућности размештања „Искандера-М“ у Калињинградској области, стални представник Русије при НАТО – Александар Грушко – нагласио је да војни врх његове земље ништа не ограничава да то учини, али да ће се при доношењу одлуке узимати у обзир развој војне ситуације.

Начелник ракетних јединица и артиљерије Копнених снага РФ – генерал Михаил Матвејевски – саопштио је да ће ракетна бригада у Калињинградској области – као и све остале руске такве бригаде – до 2018-те у свом наоружању имати „Искандере-М“.

 

Извор: Факти.рс