Издвајамо Србија

НЕВИЂЕНИ ПРЕВАРАНТ – ОГРОМНУ ШТЕТУ ЈЕ НАНЕО ДРЖАВИ: Динкић ускоро у затвору?! (ВИДЕО)

Полиција и тужилаштво се приближавају крају истраге против Млађана Динкића а у тим пословима држава је оштећена за милионе.

Само поклањањем пословног простора Народне банке Динкић је државу оштетио за скоро 15 милиона евра.

Полиција се са случајем Националне штедионице бави већ три године, а предмет интересовања било је њено оснивање, рад и трговина акцијама.

Проверавано је и коришћење и продаја објеката некадашњег Завода за обрачун и плаћање, који је пословао као организациона целина Народне банке Југославије.

Медији преносе да је кривичном пријавом у овом случају као првососумњичени обухваћен Млађан Динкић, као бивши гувернер НБЈ због злоупотребе службеног положаја.

Другоосумњичени је Небојша Шкорић, бивши помоћник генералног Директора дирекције за опште послове НБЈ.

Поред њих, осумњичен је и Душан Лалић, бивши генерални директор Дирекције за законодавство и правне послове НБЈ.

Како медији наводе, Динкић је са сарадницима неовлашћеним располагањем имовином тадашње СРЈ коју користи НБС, повредио Закон о народној банци Југославије, као и више имовинских закона.

Према речима извора једног београдског медија, Динкић је закључио појединачне уговоре са 13 пословних банака којима је делове НБЈ односно ЗОП-а, дао на коришћење, заједно с намештајем, техником и опремом.

Укупна квадратура објеката које Динкић поклонио износи више од 19.000 квадрата, чиме је држава изгубила,а банке профитирале за најмање 873.919.022 динара без обрачунатог ПДВ-а, што је по средњем курсу НБС 2002. године, када је објављена ова трансакција ,износило 14.433.014 евра.

Четвтросумњичени у овом случају је бивши директор ЗОП-а Живко Нешић, који је по Динкићевом налогу такође више пута прекршио закон.

Нешић је без правног основа дао Националној штедионици објекте површине 4.245,75 квадрата , као и намештај и опрему, а укупна штета од овог посла за буџет Србије износила је 39.204.479. динара.

Петосоумнњичени у случају „Национална штедионица “ је бивши директор Пореске управе Министарства финансија Владимир Илић.

Њему се ставља на терет да је без правног основа једној пословној банци дао на коришћење пословни простор, чиме је буџет Србије оштећен за 8.844.304 динара.

Извор:Танјуг