Издвајамо Србија

Николић изјавио: Хоћемо у ЕУ, али не по цену КОСОВА

Председник Србије Томислав Николић поручио је данас приликом одавања поште страдалима у Јајинцима за време Другог светског рата да Србија инсистира на миру и сарадњи у региону и читавом свету и апеловао на политичке чиниоце да свађе оставе иза нас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Николић је истакао и да Србија жели да буде пуноправни члан Европске уније, али да никада неће признати независност Косова и Метохије.

„Апелујемо на све политичке чиниоце да свађе и историју оставе иза нас и да се окренемо сарадњи“, рекао је Николић додајући да се Србија бори за право да сама бира пријатеље као и против јасно исказане намере да поново буде увучена у сукоб у региону.

Николић је на скупу посвећеном очувању достојанственог сећања на убијене на стратишту у Јајинцима рекао да је Србија данас више од две деценије поштована и уважавана и да је посебна и обавезујућа борба била да се не дозволи ревизија историје у вези са узроцима Великог рата.

„Стогодишњица од његовог почетка је за нама, а наша одлучност и доследност спречила је да се на Србију свали историјска одговорност и изједначе све стране у кривици. Да смо дозволили да таква стигма падне на наше херојске претке, саучествовали бисмо у злочину и неправди огромних размера“, рекао је Николић.Истакавши да то није једина битка која се води, Николић је рекао да је посебно важна битка за Косово и Метохију, да не дозволимо улазак самопрокламоване државе КиМ у Уједињене нације.

„Ми ћемо следеће године поново да се боримо да Косово не постане члан УНЕСЦО-а. Водимо битку и за опоравак српске еконимије, за отварање нових радних места“, Истакао је Николић.
Он је нагласио да сећање на прошлост обликује будућност коју Србија гради у миру и слози и разумевању својих грађана.

„Сећање на невине жртве које су заувек остале овде Србија брани и чува напредујући као држава и друштво, не одричући се идеја мира и слободе што су наше одређујуће речи – и из прошлости и у будућности пођеднако“, истракао је Николић.Државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на убијене на стратишту у Јајинцима код Београда почела је одавањем поште страдалима у Другом светском рату, а председник Николић положио је венац на спомен обележје.

Пошту страдалим у Јајинцима одали су и представници дипломатског кора, удружења грађана а у име владе Србије венац је положио министар рада, запошљавања, борачка и социјална питања Александар Вулин.
У Јајинцима су немачке снаге убиле скоро 80.000 људи од 1941. гдо 1943. године од којих су многи били заточеници оближњег логора Бањица.

Извор:Танјуг