Издвајамо Свет

НОВИ НАПАД НА ТРАМПА: Руше га новом афером!

Доналд Трамп (фото:ЈуТјуб)

Републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп пријавио је 1995. године губитке својих компанија од чак 916 милиона долара, што му је омогућило да легално избегне плаћање пореза током наредне готово две деценије, објавио је лист “Њујорк Тајмс”.

Питање Трамповог плаћања пореза је важно због тога што је тај амерички бизнисмен одбио да објави свој порески извештај, што председнички кандидати у тој земљи обично чине током предизборне кампање у циљу транспарентности, пренела је агенција АФП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту који је “Њујорк Тајмс” објавио на свом сајту се наводи да је тај лист од анонимне особе добио првих неколико страна Трамповог пореског извештаја за 1995. годину за подручје савезних држава Њујорк, Њу Џерзи и Конектикат, а који показује да је он те године забележио нето губитак од 915.729.293 долара.

И раније је било познато да је Трамп почетком деведесетих, који су обележила банкротства и лоше пословне одлуке, бележио губитке, али подаци до којих је дошао “Њујорк Тајмс” указују да су губици били тако велики да су потенцијално омогућили Трампу да годинама избегава плаћање пореза, а можда чак и до краја прошле деценије.

– Губитак од 916 милиона долара из 1995. године би био довољно велик да умањи опорезиви приход током наредних 18 година за више од 50 милиона долара по години – пише лист.

Трампов изборни тим је објавио саопштење у којем оштро критикује “Њујорк Тајмс” због објављивања пореских података и оптужује тај лист да ради у корист милијардерове ривалке, кандидаткиње Демократске странке Хилари Клинтон, али не коментарише огромни губитак из 1995.

– Господин Трамп је веома способан бизнисмен који има одговорност према свом послу, својој породици и запосленима да не плаћа више пореза него што прописује закон. Упркос томе, г. Трамп је платио на стотине милиона долара пореза на некретнине, акциза, градских пореза, државних пореза, савезних пореза и пореза за запослене – наводи се у саопштењу.

Менаџер кампање Хилари Клинтон Роби Мук је искористио причу “Њујорк Тајмса” да би критиковао Трампа зато што досад није објавио своје пореске извештаје и зато што је током прве телевизијске дебате са Клинтоновом рекао да неплаћање савезних пореза на приходе показује да је он “паметан”.

Мук је у саопштењу навео да је Трамп изгледа деценијама избегавао плаћање пореза док су десетине милиона радника своје порезе плаћали. Он каже да је то “паметно”. Сад кад су ствари изашле на видело, зашто он не објави своје пореске извештаје и покаже нам колико је заиста “паметан”?”

 

Извор:Танјуг