Издвајамо Свет

ОБАМА ИЗГУБИО УТИЦАЈ: Врховни суд САД одбацио његов план о мигрантима

Бела кућа је изразила разочарање одлуком америчког Врховног суда да не саслуша аргументе администрације председника Барака Обаме, у настојању да спаси план којим би милиони илегалних имиграната били поштеђени од депортације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Обамином плану, око четири милиона људи који у САД илегално живе најмање од од 2010, немају криминални досије и имају децу која су америцки држављани или имају законито стално пребивалиште, били би заштићени од депортације и добили би радне дозволе.

Врховни суд је крајем јуна био подељен на четири гласа „за“ и четири „против“, због чега на снази остаје пресуда нижег суда из 2015, који је одбацио председникову извршну уредбу.
Овом пресудом Врховни суд потврдио је да је Обама прекорачио своја овлашћења једностраном одлуком којом је покушао заобићи Конгрес у којем већину држе републиканци.

Портпарол Беле куће Џош Ернст је најновију одлуку суда прокоментарисао речима да „што се тиче примене имиграцијске политике, практичних последица нема, а то је, наравно, мач с две оштрице“.
Процењује се да у САД борави око 11 милиона илегалних имиграната.

Извор:Танјуг