Издвајамо Свет

ОЛАНД УДАРИО НА ПУТИНА: Руси би могли у Хаг због гађања Алепа

Франсоа Оланд (фото: ЈуТјуб)

Француски председник Франсоа Оланд сугерисао је да би Русија могла да се суочи с оптужбама за ратне злочине због бомбардовања сиријског града Алепа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да би то суђење могло да се одржи пред Међународним кривичним судом у Хагу.

Оланд је у интервјуу за француску телевизију ТМЦ рекао и да ће можда одбити да се састане с руским председником Владимиром Путином, који би следеће недеље требало да посети Француску.

Русија је прошле недеље ставила вето на француски нацрт резолуције у Савету безбедности УН, којим се тражи окончање ваздушних напада и војних летова изнад Алепа. Званична Москва негира нападе на цивиле и истиче да су њена мета терористичке групе у Сирији.

Ни Русија ни Сирија нису чланице Међународног кривичног суда, напомиње британски Би-Би-Си.

„Има људи који су у данашње време жртве ратних злочина. Они који чине та дела ће морати да буду позвани на одговорност, укључујући пред судом у Хагу“, рекао је Оланд.

„Уколико примим Путина, рећи ћу му да је то неприхватљиво. То би могло озбиљно да угрози имиџ Русије“, истакао је председник Француске.

Шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро је данас изјавио да ће од Међународног кривичног суда тражити да истражи могуће ратне злочине у Сирији.

Амерички државни секретар Џон Кери је прошле недеље такође позвао да буду подигнуте оптужнице за ратне злочине и навео да напади руске и сиријске владе на болнице „нису случајни“ и да су део намерне стратегије.

 

Извор: Танјуг