Издвајамо Свет

ОРБАН НА ИСПИТУ: Мађари на референдуму о мигрантским квотама

Држављани Мађарске данас излазе на референдум на ком ће се изјаснити о обавезујућим квотама Европске уније за прихват миграната.Питање на референдуму гласи: „Да ли се слажете са тиме да Европска унија може да наложи обавезујуће насељавање немађарских држављана у Мађарској, чак и без одобрења Парламента?“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан жели да заустави прилив великог броја муслиманских миграната у Европу зато што они угрожавају Мађарску и европски хришћански идентитет и културу, подсећа агенција АП. Мађарски премијер, који је сада на половини свог трећег мандата на челу владе, прошле недеље је предложио да ЕУ изгради „огромни избеглички град“ у Либији, у који би мигранти били депортовани из Европе.Орбан жели да заустави прилив великог броја муслиманских миграната у Европу зато што они угрожавају Мађарску и европски хришћански идентитет и културу, подсећа агенција АП.

Мађарски премијер, који је сада на половини свог трећег мандата на челу владе, прошле недеље је предложио да ЕУ изгради „огромни избеглички град“ у Либији, у који би мигранти били депортовани из Европе.Прошле године је кроз Мађарску прошло готово 400.000 миграната, који су наставили пут даље ка западној Европи, а мађарска ограда од бодљикаве жице и новоуведене мере за депортацију илегалних миграната су се показале ефикаснима.

Тако је у четири недеље од почетка септембра полиција те земље забележила ниједан или тек један покушај илегалног преласка границе током тек 12 дана.Да би референдум био важећи, на њега мора да изађе најмање 50 одсто плус један од укупно 8,27 милиона мађарских бирача. Већина аналитичара сматра да ће грађани те квоте одбацити, а таквом исходу референдума се нада и премијер Виктор Орбан.

То би његовој влади обезбедио подршку грађана за супротстављање другим евентуалним плановима Уније за распоређивање тражилаца азила по државама чланицама, пренела је агенција АП.Овај референдум је тек последњи у низу корака десничара Орбана који ће наљутити његове критичаре, како у Мађарској, тако и у иностранству, констатује АФП. Орбан истиче да глас „против“ представља глас за суверенитет и независност Мађарске, а нада се и да би притисак народа могао да охрабри друге чланице ЕУ да предузму сличне кораке. Критичари Орбанове политике наводе да су резултати анкета, који указују на раст ксенофобије и антиимигрантског расположења међу Мађарима, повезани са владином референдумском кампањом.

Извор:Планета