Издвајамо Свет

ОРБАН подноси оставку, због неуспелог референдума?!

Гласање на референдуму Мађарској о обавезујућим европским квотама за прихват миграната завршено је у 19 сати на свих 10.331 изборних места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси агенција МТИ, бирачима који су чекали у реду испред биралишта, омогућено је да гласају и после 19 сати.

Очекује се да резултати референдума буду познати између 20 и 22 сата.

Шеф Националне изборне комисије Андраш Патји изјавио је раније данас да не очекује да ће одзив грађана бити већи од 50 одсто, колико је неопходно да би референдум био валидан.

Анкета: 95 одсто одбацује квоте ЕУ

Анкета јавног мњења коју је данас спровео мађарски институт Незпонт указује да је 95 одсто грађана који су изашли на референдум одбацило обавезујуће квоте ЕУ за прихват миграната, а посланик владајуће странке Фидес Гергељ Гуљаш на основу анкета очекује да ће излазност бити око 45 одсто, јавља Ројтерс.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да је за њега битно да већина оних који су гласали на референдуму буде против европских квота чак и ако референдум не буде валидан, односно ако на њега не изађе више од 50 одсто грађана.

Подсетимо, Виктор Орбан је обећао да ако референдум не успе, он ће поднети оставку на место премијера Мађарске!

„Валидан референдум би био бољи од онога који није валидан, али ће у сваком случају бити законских последица зато што смо обећали да ћемо спровести овлашћење парламента да одређује са ким Мађари желе да живе“, навео је Орбан и додао: „То ћемо урадити без обзира на то да ли на референдум изађе довољно људи. Постоји само један услов: да гласова „против“ буде бар за један више од гласова „за“.

Више од 100.000 држављана Србије има и држављанство Мађарске, а око 30.000 њих, односно готово сваки трећи двојни држављанин из Србије, регистровао се за гласање на референдуму који се данас одржао у Мађарској.

 

Извор:rs.sputniknews.com